Početna Magazin Godine Društvo O protestu Udruženja sindikata penzionera Srbije 15. aprila 2015. godine

O protestu Udruženja sindikata penzionera Srbije 15. aprila 2015. godine

O protestu Udruženja sindikata penzionera Srbije 15. aprila 2015. godine

O Javnoj sednici USPS-a koju svi doživljavamo, sa razlogom, kao protest; o onome što će biti traženo; o tome zašto se traži… O podršci vojnih i penzionera Evrope…

Protest Udruženja sindikata penzionera Srbije (USPS) zapravo je, kako je to i naglašeno u pozivu penzionerima, Javna sednica Udruženja sindikata penzionera. Kako će na toj Javnoj sednici glavna tačka dnevnog reda biti izražavanje protesta zbog sve težeg materijalnog položaja penzionera i starijih lica, ovo okupljanje zakazano za sredu, 15. april 2015. godine u simboličnih pet do dvanaest, doživljava se, generalno, kao dugo potiskivani bunt penzionera.

Na tom skupu, na kome organizatori očekuju od 5.000 do 10.000 ljudi, penzioneri će tražiti od Ustavnog suda da konačno donese odluku o tzv. Zakonu o privremenom uređivanju načina isplate penzija.

Podsećamo, USPS je još u novembru mesecu prošle godine Ustavnom sudu predao Inicijativu za ocenu ustavnosti zakona o smanjenju penzija. Ustavni sud jednostavno – ćuti. USPS zato planira da ponovo podnese zahtev ali, ovog puta, svim članovima Ustavnog suda pojedinačno.

Takođe, ovo udruženje zahteva i izmenu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, posebno dela koji se odnosi na broj članova Upravnog odbora PIO, jer sa trenutnim odnosom između članova koje postavlja vlada i članova predstavnika osiguranika, učešće ovih potonjih u Upravnom odboru obesmišljeno je i predstavlja samo ispunjenje forme.

Na protestu će biti objavljeni rezultati ankete koju je među penzionerima sproveo USPS, a koju možete naći i na Penzinu (Anketa o posledicama progresivnog umanjenja dela penzija). Prema preliminarnim rezultatima, mnogi penzioneri nemaju novca za hranu i lekove.

Od 700.000 penzionera koji su direktno ugroženi smanjenjem penzija, njih oko 500.000 direktno izdržava svoju decu i unučad, što čini 32,5 odsto stanovništva, tj. milion ljudi.

Zato USPS na sutrašnju tzv. Javnu sednicu na Trgu Nikole Pešića u Beogradu poziva ne samo penzionere, već i sve građane koji se osećaju oštećenim, nezaposlene, a pozvali su i vojne penzionere.

Udruženje vojnih penzionera Srbije već je potvrdilo da će se priključiti ovom protestu (Vojni penzioneri podržavaju protest penzionera).

USPS je dobio podršku i Evropske federacije penzionera i starijih lica (Fédération Européenne des Retraités et des Personnes Agées – FERPA).

U otvorenom pismu koje je Bruno Konstantini, generalni sekretar FERPA, uputio premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, a koje je pročitano na Skupštini USPS-a, navodi se da postoje i drugi mehanizmi i mere kojima može da se uravnoteže budžetski prihodi i rashodi, bez smanjivanja penzija.

„Ako neko pomisli da je USPS organizacija za zanemarivanje, jer ne može organizovati štrajkove radi odbrane svojih interesa, mora znati da penzioneri imaju na raspolaganju i druga sredstva za mobilizaciju društva. Shodno našim i principima EU, civilizacijskim i evropskim vrednostima, FERPA odlučno podržava sve legitimne aktivnosti USPS-a i pružamo im punu logističku podršku„, navedeno je u pismu.

Izvori: USPS, B92, Blic, Studio B