Početna Magazin Godine Društvo Nova potvrda da domovi za stare brane starima pravo na seksualne odnose

Nova potvrda da domovi za stare brane starima pravo na seksualne odnose

Nova potvrda da domovi za stare brane starima pravo na seksualne odnose

Gerontološki institut sa državnog univerziteta Džordžije objavio je novu studiju koja potvrđuje „tihi“ problem domova za stare – oduzimanje prava korisnicima da imaju seksualne odnose.

Njihov izveštaj tvrdi da je ključni razlog nedostatak jasnih pravila i dominantno okruženje sveopšteg „nadzora“ u domovima za stare.

– U domovima za stare postoje brojna pravila, ali nedostaju sistematska rešenja o tome kako definisati seksualno ponašanje među korisnicima, a to spada u ljudska prava korisnika – kaže autorka studije i direktorka Instituta Elizabet Burdžis.

Prema ovoj studiji, bezmalo milion Amerikanaca trenutno živi u domovima za stare, a naročito se ističe konflikt između samostalnosti i nezavisnosti koje se često praktikuju kod onih korisnika kojima nije potrebna 24-časovna nega, i nedostatka seksualnih sloboda.

– Korisnici domova za stare imaju određena prava kada žive uz negu ove vrste, ali tu ne spada i eksplicitno pravo na seksualnost. Dok postoji nadgledanje i odgovornost za zdravlje i dobrobit ljudi koji ovde žive, to ne znači da im treba biti uskraćeno pravo da donose odluke – kaže Burdžis.

Naučnici su sakupili podatke iz šest oblasti u Atlanti, i reč je o domovima za stare različitih veličina, pozicije, cene, vlasničkog tipa i demografije korisnika. U svom radu oni su intervjuisali radnike u domovima, ali i korisnike.

Zanimljivo je to da radnici načelno ne poriču korisnicima pravo na seksualne odnose (a kako bi po zakonu to i mogli da čine?), ali je iz odgovora jasno da je u praksi ovo skoro nemoguće sprovoditi zbog neprekidnog video nadzora, načina uređenja prostora, itd.

Svim ovim strategijama praktično se onemogućuje intimiziranje, a samim tim i ograničavaju prava korisnika. Pored toga, svaka od ispitanih institucija ima slične razloge zašto pokušava da napravi distancu među korisnicima, i naravno, uvek je reč o brizi za zdravlje i bezbednost.

Izvor: Penzin, RT