Početna Magazin Godine Vibrator u domu za stare

Vibrator u domu za stare

Šta se dešava kada štićenik doma za stare masturbira pomoću neadekvatnih predmeta? Ima li pravo na seksualno pomagalo?

Seminar koji je održan u Parizu od 14. do 15. novembra 2013. godine, a koji se bavio tretiranjem Alchajmerove bolesti bez lekova, privukao je veliku pažnju stručnjaka. Seminar su zatvorila dva izlaganja na temu „Seksualnost u trećem dobu: ustaljena mišljenja“ i „Seksualna pomagala u domu za stare“, koje je održao Žerar Rib.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Žerar Rib, psihijatar,seksolog i gostujući profesor na Univerzitetu Pariz Lion 2, ističe da je pravo na seksualnost osnovno i prirodno pravo svakog čoveka. Ne postoji svet odraslih – seksualnih i svet starih – aseksualnih bića. Sve statistike dokazuju da su seksualnost, senzualnost, nežnost, važne u svakom dobu.

Rib je na seminaru opisao sledeći slučaj. Gospođa X (90) i njen suprug bili su stanari doma za stare. Nakon smrti njenog supruga, negovatelji u domu otkrili su da gospođa X za masturbaciju koristi predmete koji bi mogli da ugroze njeno zdravlje. Zato su rešili da joj kupe adekvatno seksualno pomagalo. Ova odluka je podstakla brojna pitanja: 

  • saglasnost zaposlenih u domu
  • prihvatanje i saglasnost same osobe
  • prihvatanje i saglasnost porodice
  • praktični problemi, npr. – da li osoblje treba da održava ovaj predmet?
Generalno, ovo je izazvalo brojne nedoumice, ali je osoblje dobro prihvatilo ceo slučaj, pre svega zato što se radilo o traženju načina da se odgovori na stvarne potrebe štićenika doma, što i jeste njihov posao. Međutim, teškoće su došle spolja. Uprava doma, koji se nalazi u unutrašnjosti Francuske, objasnila je da se plaše da bi se ovako nešto, ako procuri u javnost, loše odrazilo na ugled ustanove.