Početna Magazin Godine Dom i stanovanje Domovi za stare brane pravo na seks

Domovi za stare brane pravo na seks

Domovi za stare brane pravo na seks

Domovi za negu starih lica često brane svojim štićenicima osnovna ljudska prava, među kojima je i pravo da imaju seks, tvrdi Journal of Medical Ethics.

Oni krive manjak privatnosti, starosnu diskriminaciju i strahove o pravnim posledicama ukoliko se ispostavi da štićenik ili štićenica nisu bili u stanju da daju pristanak.

Australijski autori tvrde da su telesna intima i izražavanje seksualnosti osnovna ljudska prava i normalan i zdrav deo starenja. Ipak, najveći broj ustanova nema uređena pravila po kojima dozvoljava stanarima da ostanu seksualno aktivni:

– Oni često nemaju mogućnost da zaključaju svoja vrata i većina soba ima samo po jedan krevet. Takođe, kod obolelih od demencije, seksualnost se posmatra sa velikim strahom i čak se smatra “neodgovarajućim ponašanjem”, pa čak i rizikom za stanare.

Pregledajte na Penzinu ponudu domova za stare u Srbiji!
Pregledajte na Penzinu ponudu domova za stare u Srbiji!

Tim je istakao probleme za određivanje zakonskih kriterijuma ali i da ovo ne sme biti razlog za prosto oduzimanje prava i s obzirom na to da se početni oblici demencije vide kao uobičajeni znaci starenja.

– Očigledno da postoji značajna razlika između mogućnosti osobe sa demencijom srednjeg inteziteta i one sa naprednim oblikom u svojoj finalnoj fazi, i zato nije prihvatljiv jednoobrazni pristup osobama sa demencijom.