Početna Magazin Godine Astrološki pregled za sedmicu od 14. do 21. novembra 2016. godine

Astrološki pregled za sedmicu od 14. do 21. novembra 2016. godine

Astrološki pregled za sedmicu od 14. do 21. novembra 2016. godine

U vreme punog meseca, osećanja su naglašena. Zamislite koliko će tek biti jaka ove sedmice dok je nad nama Uštap najbliži Zemlji u prethodnih skoro 70 godina…

Fotografija: Darko Vojinović, AP
Supermesec nad Hramom Sv. Save u Beogradu, jul 2014. godine

Astronomi kažu da je Pun mesec ovog ponedeljka jedan od retkih. Naime, pun mesec imamo, kao što sigurno znate, jednom u 28 dana. Kada je Pun mesec istovremeno veoma blizu zemlji, naziva se Supermesecom, a ta pojava se dešava nekoliko puta godišnje.

Međutim, Uštap ove sedmice se nalazi toliko blizu Zemlji koliko nije bio u prethodnih skoro 70 godina. Naime, poslednji put je Uštap zaisijao ovako blizu 26. januara 1948. godine. Sledeći put će se to desiti 25. novembra 2034. i kažu da će tad biti još bliže našoj planeti.

Mesec je prvo nebesko telo u koje se, još kao deca, zagledamo. Zemljin satelit utiče na kretanje vode i tečnosti na našoj planeti, a u astrologiji se povezuje sa emocijama, osnovnim potrebama čoveka, damarima u našoj krvi, sa ženom koja nas je rodila… Mesec nam je najbliže i Mesec opisuje ono najintimnije u čoveku.

U vreme Uštapa, osećanja su izuzetno naglašena. Zaključite sami kakva bi onda trebalo da budu kada je Uštap ovako blizu. Sam položaj u Biku, znaku u kome je Mesec egzaltiran, ukazuje na jačinu, ali i postojanost osećanja. Zanimljivo za ovaj Uštap jeste i to što nema aspekata. Ovo je čist uticaj, ali koji će mnogima napraviti prave turbulencije u duši.

Sa jedne strane imamo potrebu duše da sve bude lepo i prijatno, sa druge strane, svesno činimo neke poteze kojima remetimo mir, zadiremo duboko u probleme i menjamo postojeće stanje. Ipak, dani pred nama ne bi trebalo da budu isuviše turbulentni na površini.

Ova sedmica donosi bure u duši. Talasanje osećanja može neke ispuniti milinom, a druge uplašiti, ali je sigurno da ćemo svi preživljavati dosta toga upravo onda kada ostanemo sami sa sobom, unutar svoja četiri zida.

Što opet ne znači da se ovaj pun mesec, tako blizu nama, ne može iskoristiti i za neke sasvim profane stvari. Kako je ovo fiksna, postojana energija, a Bik oslikava ono što su naše esencijalne potreba, ali i ono u čemu najviše uživamo, odlučite šta to predstavlja za vas i oslobodite se svega što vas sputava da upravo te potrebe sebi obezbedite.

Obezbedite ono što ste dosad prikupili i stekli. Osigurajte svoju porodicu, svoje imanje, ono što vam je vredno u životu. Ovim ne mislimo da vas podstaknemo da se obratite nekoj od osiguravajućih kuća, već da vam ukažemo na to da ovi dani mogu biti veoma dobri da povučete konkretne poteze koji će vas dovesti do toga da se osećate sigurnije kada ste u pitanju vi lično, oni koje volite i ono što volite.

Venera, vladarka ovog Uštapa, krajem nedelje stupa u lep odnos sa mesečevim čvorovima. Kao da dobijamo putokaz kuda se krećemo kroz život sledeći vrednosti u nama i držeći za ruke saputnike koje smo izabrali.

Možda ćete želeti da zamenite vrednosti i da pustite ruku saputnika koji vuče na neku drugu stranu. A možda će vam sinuti kako je lakše putovati ka cilju kada se koferi prepakuju, i jače stisne ruka prijatelja na putu. Kako bilo, ovo je nešto što će nam prijati da uradimo i zahvaljući čemu ćemo brže putovati i dalje stići.

Ove sedmice treba voditi računa da emocije jesu uzburkane i, iako će većina biti zaokupljena sobom, može doći do nepotrebnih varnica ako ne budemo vodili računa o onome što govorimo i ako budemo pridavali mnogo važnosti onome što je izrečeno.

Reči ove sedmice mogu biti veoma moćne, ali bi jezik trebalo zauzdati i pokušati da se izbegnu bilo kakve rasprave. Bolje je iskoristiti snagu misli da se lakše srede nabujale emocije u nama. Verbalizujte ono što osećate tako što ćete ih zapisivati ili razgovarati sa osobama koje su vam bliske. Izbegavajte rasprave i dokazivanje da ste u pravu.

Kada su odnosi sa okolinom u pitanju, da biste se lakše kretali kroz svakodnevicu (jer verujemo da je malo verovatno da ćete moći da se posvetite isključivo sebi tokom sedam dana), oslonite se na prethodno iskustvo. Stečeno mišljenje o ljudima na poslu, u komšiluku, školi, prodavnicama trebalo bi da vam bude više nego dobar vodič kroz nedelju. Ljudi neće menjati svoj stav prema drugima, a nije potrebno ni da se vi bavite okolinom.

Što više razmišljajte o sebi i o onome što vam je zaista potrebno u životu. Suvišne priče isključite, sa suvišnim ljudima se pozdravite, suvišne stvari izbacite. Prepakovanog kofera, držeći za ruku pravu osobu ili imajući u vidu kako izgleda takav, budući saputnik, krenite dalje.

Značajna astro dešavanja ove sedmice:

 • ponedeljak (14:51h) – Pun mesec u Biku
 • utorak – Merkur u Strelcu sekstil Mars u Vodoliji
 • petak – Merkur u Strelcu kvadrat retrogradni Neptun u Ribama
  konjukcija Neptuna i Južnog mesečevog čvora u Ribama
  Merkur u Strelcu kvadrat Severni mesečev čvor u Devici
 • subota – Venera u Jarcu sekstil Neptun u Ribama
  Venera u Jarcu trigon Severni mesečev čvor u Devici
  Neptun kreće direktno kroz znak Riba