Početna Magazin Godine Narodna inicijativa za vraćanje penzija – Potrebno 30.000 potpisa!

Narodna inicijativa za vraćanje penzija – Potrebno 30.000 potpisa!

Narodna inicijativa za vraćanje penzija – Potrebno 30.000 potpisa!

Udruženja penzionera USPS i USPVLS koja stoje iza brojnih protesta penzionera pokreću narodnu inicijativu za izmene zakona iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) kojima su na diskriminatorski način umanjene penzije, obustavljeno redovno usklađivanje svih penzija i podržavljeno upravljanje Fondom PIO. Možete se priključiti u akciji sakupljanja potpisa za pokretanje inicijative u Narodnoj skupštini prema uputstvu koje je ovde dato.

Narodna inicijativa, poziv za potpisivanje i prikupljanje potpisa

Udruženje sindikata penzionera Srbije i Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije su u skladu sa Ustavom i Zakonom o referendumu i narodnoj inicijativi, pokrenuli Narodnu inicijativu i Narodnoj Skupštini Srbije dostavili zakonske predloge za donošenje Zakona o poništenju Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija i Zakona o izmenama i dopunama Zakona o PIO , kojima su na diskriminatorski način umanjene penzije veće od 25 000 dinara, obustavljeno redovno usklađivanje svih penzija i podržavljeno upravljanje Fondom PIO.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Donošenjem i primenom navedenih zakona, nanosi se šteta i vrši diskriminacija preko 1.740.000 penzionera, koji su radeći, uplatom doprinosa stekli pravo na penziju za koju je garant država. Donošenjem i primenom Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija nanosi se šteta i vrši diskriminacija preko 740.000 penzionera, koji su radeći na složenijim i odgovornijim poslovima, uplatom većih doprinosa u PIO obezbedili penzije veće od 25 000 dinara.

Donošenjem zakona o izmenama Zakona o PIO, obustavljeno je redovno usklađivanje penzija svim penzionerima u skladu sa članom 80. Zakona, odnosno sa kretanjem potrošačkih cena i rastom BDP kao i podržavljeno upravljanje Fondom PIO tako da Vlada Srbije u Upravnom odboru PIO fonda ima većinu umesto penzionera i zaposlenih čija sredstva se nalaze u fondu. Ovim su oštećeni svi penzioneri jer je prekinuta redovna revalorizacija vrednosti penzija iako je u međuvremenu došlo do znatnog povećanja potrošačkih cena i posebno komunalnih usluga, struje i poreza na imovinu. Realna vrednost penzija je umanjena a najveći broj penzionera doveden na ivicu egzistencije.

Zakonom o privremenom uređivanju načina isplate penzija nije predviđeno vraćanje zadržanog dela penzije a vremenski rok primene Zakona nije određen.

Prema izjavi predsednika Vlade Srbije u emisiji RTS Upitnik „smanjene penzije nikada neće biti vraćene“.

Donošenjem i primenom zakona kojima se penzije smanjuju srušen je ustavni poredak i penzioni sistem Srbije, odnosno izvesnost penzije za koju zaposleni sada uplaćuju doprinose.

Zakonom o poništenju Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, bi se poništile i posledice njegove primene tj. sredstva koja su od svakog penzionera uzeta bi bila vraćena uz zakonsku kamatu. Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o PIO se obebeđuje redovno usklađivanje penzija i većinsko upravljanje Fondom PIO od strane zaposlenih i penzionera u Srbiji.

Na mestu potpisivanja tražite zakonske predloge koje smo dostavili Narodnoj skupštini Srbije. Stranke na vlasti i udruženja koja se finansiraju iz budžeta ne odobravaju našu inicijativu. Njima je dobro, nama nije. Mi ne pristajemo da reforme počnu i završe se samo na penzinerima. Do sada smo uputili inicijative za ocenu ustavnosti navedenih zakona ali nas Ustavni sud Srbije nije zaštitio. Isto tako organizovali smo 4 protesta u Beogradu protiv diskriminacije i pljačke penzionera.

Posle izjave Predsednika vlade Srbije, u emisiji RTS Upitnik, da penzije nikada neće biti vraćene na prethodni nivo, ugrožena je naša imovina i naša ustavna prava. Prikupimo i 50.000 potpisa umesto minimalnih 30.000 jer se borimo za pravdu, protiv obmana i pljačke penzionera.

Za podršku narodne inicijative nije nam dovoljan samo vaš potpis nego i vaša pomoć u prikupljanju potpisa. Prikupite 27 potpisa u vašoj porodici, komšiluku, stambenoj zgradi, udruženju, preduzeću. Javite se na: uspvls.beograd@gmail.com

Borimo se zajedno za ustavnu i moralnu Srbiju.

Jovan Tamburić, predsednik USPVLS

Tel. 064 235 4 113

Uputstvo za rad Odbora za prikupljanje potpisa za Narodnu inicijativu

Odbor za prikupljanje po Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi, imenuje Iicijativni odbor Narodne inicijative.
Na mestu prikupljanja potpisa potrebno je da imate sledeća dokumenta:

 1. Odluka inicijativnog odbora o imenovanju odbora.
 2. Kopiju prijave nadležnoj policijskoj stanici MUP.
 3. Kopiju Predloga Zakona o poništenju Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija na kojoj se vidi broj zavođenja na pisarnici NSS, koji treba proučiti i davati na uvid građanima.
 4. Kopiju Predloga zakona o izmeni i dopuni Zakona o PIO na kojoj se vidi broj zavođenja na pisarnici NSS, koji treba proučiti i davati na uvid građanima.
 5. Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi,
 6. Formular za potpisivanje koji se popunjava štampanim slovima, na kojem se po popunjavanju formulara potpisima, ispisuje mesto i datum prikupljanja potpisa u periodu koji se prijavi. Redni brojevi potpisnika treba da se upisuju jer će svaki formular imati svoj podbroj koji će odrediti centralna komisija za sređivanje potpisa radi predaje NSS. Ukoliko sami štampate formulatr za potpise potrebno da se štampa na obe strane papira.
 7. Plakat i flajeri kojima se građani informišu o potpisivanju narodne inicijative.
 8. Ukoliko se potpisi prikupljaju na štandu, na mestu su potrebna najmanje tri lica. Jedno koje skreće pažnju i objašnjava zašto se prikupljaju potpisi i dva lica koja ispisuju podatke da bi posle toga lice potpisalo. Najbolje je da član odbora ispisuje podatke štampanim slovima i zbog opasnosti da pojedini potpisnici upropaste spisak.
 9. Ukoliko bude primedbi i pitanja potpisnika o podacima koji se uzimaju treba im pokazati Zakon o referendumu i narodnoj inicijatvi u kojem je to regulisano.
 10. U rubrici adresa poželjno je uzeti i broj telefona ili mejl adresu da bi potpisnike obavestili o sudbini inicijative.
 11. Potpise mogu davati svi građani sa biračkim pravom u Srbiji tj. punoletni.
 12. Pre potpisivanja proverite da potpisnik nije već potpisao našu inicijativu na drugom mestu u gradu ili neki drugi dan. Ovo je važno ako radi više odbora za prikupljanje potpisa u vašem mestu-gradu.
 13. Na mestu potpisivanja potrebno je obezbediti najmanje tri lica iz odbora zbog čega odbor treba da broji 5-7 lica da bi u toku 7 dana mogli da se zamenjuju.
 14. Sami procenite koja su mesta najfrekventnija za prikupljanje potpisa. Za rad u stambenim zgradama potrebno dan ranije najaviti na oglasnoj tabli.
 15. Građanin koji je dao potpis ima pravo da ga povuče do isteka vremena prijavljenog za prikupljanje potpisa, što se konstatuje na kraju u formularu za potpisivanje.

Inicijativni odbor narodne inicijative

Ako želite da uzmete učešće u sakupljanju potpisa pošaljite mejl sa vašim kontaktima na adresu uspvls.beograd@gmail.com, i dobićete svu potrebnu dokumentaciju.

Potpisi za narodnu inicijativu po zakonu moraju biti sakupljeni za samo sedam (7) dana – zato je važno da se javite što pre kako bi ceo proces bio dobro organizovan!