Početna Magazin Godine Neće kod privatnika na operaciju katarakte ni kad država plaća

Neće kod privatnika na operaciju katarakte ni kad država plaća

Neće kod privatnika na operaciju katarakte ni kad država plaća

Od 12.000 pacijenata kojima je RFZO ponudio da u nekoj od deset odabranih klinika obave operaciju, pristalo je njih svega 2.110. Procenjuje se da na listama čekanja ima oko 25.000 pacijenata, a na termin se čeka, u proseku, 13 meseci.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Na fotografiji: „Pametna“ sočiva za dijabetičare kompanije Google

Kada je u februaru 2016. godine, Republički fond zdravstvenog osiguranja – RFZO, da bi skratio duge liste čekanja za operaciju katarakte u državnim klinikama, uputio javni poziv privatnim očnim bolnicama da ove intervencije rade o trošku države, očekivalo se da među pacijentima nastane jagma za ovom prilikom. Ali, umesto toga, usledilo je iznenađenje: od 12.000 kontaktiranih, samo se 2.110 pacijenata opredelilo se za operaciju u nekoj od 10 privatnih očnih klinika, piše Politika.

Od tog broja prijavljenih, do 15. avgusta 2016. godine, operisano je 843 osiguranika, navedeno je u pisanom odgovoru Politici iz Ministarstva zdravlja i RFZO-a. Zakazane datume prijema za operaciju u privatnim ustanovama ima još 1.267 pacijenata. Politika podseća da je Institut za javno zdravlje – Batut odobrio da se u privatnim očnim klinikama uradi 3.080 usluga do kraja godine i za to je obezbeđeno skoro 118 miliona dinara.

Ogromna većina pacijenata odlučila je da i dalje ostane na listama čekanja, iako je prosečno vreme čekanja za ovu intervenciju 13 meseci, a zahvat su mogli da obave za dva meseca ili najdalje do kraja ove godine. Inače, cena operacije katarakte (po oku) kod privatnika je od 115.000 do čak 180.000 dinara.

Ovakav razvoj događaja izgleda nije iznenadio samo oftalmologe. Prof. dr Miroslav Stamenković, direktor Očne klinike u Kliničko-bolničkom centru „Zvezdara“ u Beogradu, objašnjava da je dobrodošla svaka pomoć u smanjivanju lista čekanja na operacije katarakte, ali je činjenica da se pacijenti vezuju za svoje doktore.

„Postoje pacijenti koji pored katarakte imaju dodatne, udružene promene na oku – povišeni očni pritisak ili promene na očnom dnu – koji zahtevaju i neku dodatnu intervenciju i verovatno se zato pacijenti vezuju za svoje dugogodišnje lekare u državnim klinikama, jer im je potreban dugotrajniji tretman i česte kontrole“, kaže dr Stamenković.

Manji odziv od očekivanog za operaciju katarakte u privatnim očnim bolnicama može da znači i da je sazrela kolektivna svest da je operacija katarakte u suštini lagan hirurški zahvat, koji traje 10 minuta i koji može svaki specijalista da uradi. A možda ih je od ovog povoljnog aranžmana odvratilo to što bi buduće kontrole i lečenje eventualnih komplikacija morali da plaćaju iz vlastitog džepa.

„Katarakta je operacija kojom se uklanja zamućeno sočivo i time se oporavlja oštrina vida. Kao i svaka druga intervencija, ona sa sobom povlači određene rizike, koji su savremenom tehnikom svedeni na minimum, ali ipak postoje, pogotovu kod pacijenata sa dodatnim oboljenjima. Osim senilnih katarakti karakterističnih za osobe u poznijoj životnoj dobi, postoje i predsenilne, komplikovane i traumatske katarakte koje traže složeniji tretman“, kaže sagovornik Politike.

U Ministarstvu zdravlja dodaju da uključivanje privatnika nije jedina akcija sprovedena da se smanje liste čekanja. Prvi put je ugovorena nabavka čak 34.149 sočiva (šest vrsta).

Neophodno je da i očne klinike i očna odeljenja širom Srbije, a ima ih 30, počnu da obavljaju više ovih operacija, a upravo će to biti jedan od prioriteta Ministarstva zdravlja u narednom periodu, i to će se posebno kontrolisati. Jer, u Beogradu se obavi polovina svih operacija katarakti u Srbiji, pojedini lekari urade između 700 i 900 operacija godišnje, što je više nego neki centri u unutrašnjosti. Osim Beograda, dosta se ovih operacija uradi i u Nišu i Kragujevcu, ali se očekuje povećanje broja i u Novom Sadu, objasnili su u resornom ministarstvu.

Trenutno se detaljno analiziraju liste čekanja, jer je uočeno da se iste osobe nalaze na više lista. Zato nema preciznog broja pacijenata, ali se procenjuje da ih je oko 25.000. Lane je urađeno 21.210 ovih intervencija.

Dr Stamenković kaže daje najvažnije da više nema prekida u snabdevanju sočivima, što je povećavalo liste čekanja.

„U manjim centrima, u ovom času, ne postoji dovoljan broj lekara koji znaju da operišu kataraktu, ali sledi njihova obuka“, kaže dr Stamenković.