Foto albumi Nove ideje za novo doba

Kontaktna sočiva za dijabetičare

Google kontaktna sočiva za dijabetičare

“Pametna” kontaktna sočiva za koje je tehnologiju razvio američki Gugl (SAD) treba da prate nivo šećera u krvi i istovremeno popravljaju vid. 

U svetu ima oko 382 miliona ljudi koji boluju od dijabetesa, što znači da organizam svake 19 osobe nije u stanju da na odgovarajuć način procesuira šećer. 

Sve postojeće metode za praćenje nivoa šećera u krvi mahom se svode na invazivne tehnike uzimanja uzoraka krvi iz prsta.

Guglov tim zadužen za razvoj novih tehnologija Google[x], pošao je od činjenice da se nivo šećera može pratiti i iz suzne tečnosti u očima.

U januaru 2014. godine objavili su da su razvili kontaktna sočiva koja, pored toga što popravljaju vid, imaju čip i antenu koje mogu da prate i procesuiraju informacije dobijene sa površine oka obolele osobe. 

Daleka budućnost? Pa, i ne baš. Već u julu 2014. godine objavljena je saradnja Gugla sa Novartisom u cilju komercijalizacije pametnih kontaktnih sočiva.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija