Početna Magazin Godine Jeftino i brzo vraćanje vida osobama sa kataraktom, moguće je – u Nepalu

Jeftino i brzo vraćanje vida osobama sa kataraktom, moguće je – u Nepalu

Jeftino i brzo vraćanje vida osobama sa kataraktom, moguće je – u Nepalu

Dr Sanduk Ruit je nepalski oftalmogolog zahvaljujući kome više od 100.000 ljudi ponovo vidi. O njemu ste mogli da čitate i u nekim srpskim medijima, ali ono što je nedovoljno istaknuto jeste način na koji ovaj lekar vrši operacije katarakte i koliko je to značajno za siromašan svet koji ne može sebi da priušti skupe operacije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografija (dr Sanduk Ruit u prvom planu, desno): SBS, Australija

Dr Sanduk jeste postigao neverovatne stvari, ali on nije čudotvorac već lekar koji je svoje znanje iskoristio za unapređenje svoje prakse na dobrobit mnogih svojih sunarodnika. O tome piše Nikolas Kristof u članku za Njujork Tajms. Prema njegovim rečima, dr Sanduk Ruit bi se mogao nazvati svetskim šampionom u ratu protiv slepila.

Jednostavna mikrohirurška tehnika koju je osmislio dr Ruit daje nadu da će i u drugim delovima sveta, gde je stanovništvo siromašno, onima koji ne vide zbog katarakte biti vraćen vid. Jer tehnika dr Ruita košta samo 25 američkih dolara i skoro je uvek uspešna.


Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), na svetu ima oko 39 miliona slepih ljudi, od kojih je polovina slepa zbog katarakte.


Novinar Njujork Tajmsa opisuje proceduru: nakon što se da lokalna anestezija, dr Ruit širom otvori oko pomoću spekuluma za očne kapke i, posmatrajući kroz mikroskop, napravi mali rez na očnoj jabučici i onda povuče kataraktu. Zatim ubacuje malo novo sočivo i procedura je gotova nakon samo pet minuta. Oko se zaštiti zavojima koji se sledećeg dana skidaju.

Na Zapadu, operacije katarakte se obično vrše pomoću složenih mašina. Ali ovo nije dobra opcija za siromašne zemlje, pa je dr Ruit, oslanjajući se na praksu nekih drugih lekara (uključujući i oftalmologe iz Aravind očnog centra u Indiji), razvio i usavršio mikrohirurgiju male incizije kako bi se katarakta uklanjala bez šavova.

Isprva, skeptici su odbacivali ili se rugali njegovim inovacijama, dok časopis American Journal of Ophthalmology nije objavio istraživanje u kome je zaključeno da tehnika dr Ruita ima tačno isti procenat uspešnosti (98 odsto nakon šest meseci praćenja), kao i tehnike koje se izvode mašinama. Jedina razlika je ta što je tehnika dr Ruta znatno brža i jeftinija. Sada se u SAD na medicinskim fakultetima ova tehnika uči pod nazivom „Nepalski metod“.

Dr Ruit je do sada sproveo 120.000 operacija katarakte, uglavnom na jednom oku pacijenta. Pored jedinstvene tehnike, dr Ruit je osmislio i čitav sistem za lečenje očnih bolesti. Osnovao je Tilganga oftalmološki institut koji obuhvata bolnice, isturene klinike i programe obuke, kao i banku za vid u kojoj se naknada za usluge koja se naplaćuje dobrostojećim pacijentima koristi za finansiranje operacija siromašnih. U Tilgangi se operiše oko 30.000 pacijenata godišnje – pola operacija je plaćeno, pola je gratis.

Tilganga takođe proizvodi mala sočiva za upotrebu u operacijama katarakte – oko 450.000 godišnje. Cena ovih sočiva je oko tri američka dolara, dok na Zapadu ovakva sočiva koštaju oko 200 dolara. Kvalitet ovih sočiva je odličan, pa se izvoze u 50 zemalja sveta, uključujući i neke evropske. Tilganga proizvodi i prostetičke oči koje koštaju takođe oko tri dolara, dok su na Zapadu oko 150.


Napomena Penzina: Ne znamo odakle se uvoze sočiva koja se koriste za operacije katarakte u Srbiji, ali cena ovih operacija je oko 1.000 evra kod privatnika.


Doktor Ruit želi da svoj model proširi i na druge siromašne zemlje. „Ako ovo možemo da radimo u Nepalu, onda se to može raditi i bilo gde u svetu“, kaže.

Operacija oba oka po ceni od 50 dolara, čoveku vraća vid. „Tako veliki uticaj, za toliko malo novca“, kaže doktor Ruit.

Američki oftalmolog i alpinista, zaljubljenik u Nepal, dr Džefri Tabin, vodi humanitarnu organizaciju Himalayan Cataract Project, putem koje se skupljaju sredstva za podršku rada dr Sanduka Ruita.