Magazin Godine Zdravlje

Kapi za oči koje uništavaju kataraktu

Katarakta na očima zaslužna je za preko polovine slučajeva slepila i slabovidosti u svetu. Ona može efikasno da se otklanja operacijom, ali je cena operacije velika i zahteva rad specijalista. Ovo je naročit problem u siromašnim i zemljama u razvoju koje imaju loše zdravstvene sisteme.

Stvari bi se mogle promeniti ako bi se pojavio lek koji bi mogao da reši ovaj problem. Lek bi bio dostupniji za one sa manjom platežnom moći, ali do tog trenutka postoje brojne prepreke. Osnovna je – naći efikasan lek.

Ipak, prvi korak je možda već učinjen. Istraživanje jedne vrste kapi za oči pokazalo je da mogu uspešno da otklone kataraktu sa oka pasa.

Velika većina katarakti je povezana sa godinama, ali katarakta može nastati i zbog povrede oka, ili genetskog poremećaja. Istraživači sa univerziteta Kalifornije u San Dijegu ispitivali su dve porodice u kojima su deca rođena sa kataraktom (congenital cataract – Lanosterol reverses protein aggregation in cataracts).

Otkrili su da oni koji imaju kogenitalnu kataraktu imaju muraciju gena koji proizvodi male molekule poznate kao lanosterol. Zdrava verzija ovih molekula obično sprečava povezivanje proteina koji izazivaju kataraktu. Kada ovaj molekul ne radi, ili ga nema, nastaje katarakta.

Na fotografiji se vide efekti kapi za oči koje su uklonile dobar deo katarakte (zamućenje oka) kod psa:

kapi-oci-katarakta-operacija-pas

Zato su naučnici rešili da naprave kapi za oči koje sadrže lanosterol, a koje bi postale lek za kataraktu. Testirali su ove kapi za oči prvo tako što su kataraktu uzetu sa zečeva potopili u rastvor lanosterola šest dana. Utvrdili su da je lek imao efekta:

– Nastavili smo sa testiranjem efekata ovih kapi za oči na kataraktu kod pasa. Davali smo im kapi za oči dva puta dnevno tokom šest nedelja i otkrili da se katarakta smanjila, a čistoća oka umnogome povećala – rekao je Kang Zhang koji je vodio istraživanje.

Istraživanje je trajalo nekoliko meseci, i katarakta se vraćala kada bi tretman prestao. Međutim, naučnici su ubeđeni da ovakve kapi mogu mnogo pomoći u prevenciji napretka katarakte kod ranih dijagnoza.

Neki lekari su komentarisali da ove kapi ne mogu da se porede sa operacijom jer se hirurškim putem katarakta ukloni potpuno pa oko bude “20 godina mlađe”, dok se kapima samo donekle “pročisti” vid.

Takođe je napomenuto da postoje druge vrste kapi za oči koje imaju iste efekte i funkciju, ali koriste potpuno drugačiji pristup, i da je potrebno praviti unakrsna istraživanja i kombinacije kako bi se došlo do efikasnijih lekova.

Ipak, svi se mahom slažu da budućnost lečenja katarakte zaista leži u lekovima, naročito kapima za oči, umesto operacija. Jednostavno, potrebe će biti sve veće a kapaciteti zdravstva sve manji, piše IFL Science.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

2 Comments

Click here to post a comment
  • Penzioner sam i drago mi je da sam pronašao ovaj portal na kome mogu da se vide i pročitaju interesantne informacije za stariju populaciju

    • Dobro nam došli! Ako imate Fejzbuk možete nas naći i tamo pa pratiti, ili svratite na sajt kad se setite :)
      Možete se prijaviti i da dobijate mejl od nas jednom nedeljno – klikom ovde pa tamo samo mejl upišite u polje gde treba.

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija