Magazin Godine Zdravlje

Naučno objašnjenje veze između stresa i srčanog ili moždanog udara

Naučnici su pronašli objašnjenje za činjenicu da stres, emocionalna trauma ili preterani napor mogu da izazovu srčani ili moždani udar kod osoba koje su im podložne.

Naučni rad sa objašnjenjem objavljen je u časopisu mBio Američkog društva za mikrobiologiju.

Izgleda da hormoni tokom ovakvih događaja izazivaju raspršivanje bakterijskih biofilmova koji su prisutni na zidovima arterija, što dovodi do pucanja depozita plaka i njegovog oslobađanja u krvotok.

“Naša hipoteza je u skladu sa zapažanjem da se srčani i moždani udari javljaju često nakon nekog događaja, kada se u krv i tkivo oslobađaju visoki nivoi hormona kateholamina, kao oni koji se proizvode tokom emotivne traume ili stresa, iznenadnog ili preteranog napora”, objašnjava Dejvid Dejvis sa Univerziteta Birghempton, koautor studije.

On je sa svojim kolegama izolovao i proučio u laboratorijskim uslovima različite vrste bakterija uzetih iz karotidne arterije pacijenata sa aterosklerozom. To im je omogućilo da zaključe da nekoliko vrsta grade biofilmove na zidovima arterija. Pod normalnim uslovima, ovi biofilmovi su otporni na antibiotike i procese imunog sistema. Ali, po prijemu molekularnog signala, biofilmovi se raspadaju.

Da bi testirali ovu hipotezu, istraživači su u biofilmove dodali noradrenalin (norepinefrin), hormon koji je uključen u odgovor na stres nazvan “bori se il beži” (fight or flight). I biofilmovi su uništeni. Pošto su biofilmovi tesno povezani sa arterijskim plakovima, njihova disperzija može izazvati naglo oslobađanje plakova, što izaziva srčani udar.

Ovo istraživanje pokazuje postojanje potencijalne mehaničke veze između hormonskog stanja i mogućnosti za srčani ili moždani udar.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija