Početna Magazin Godine Dom i stanovanje Teška pitanja stanovanja u Londonu

Teška pitanja stanovanja u Londonu

Početkom juna 2014. godine dva međusobno nezavisna novinska teksta, jedna vest i jedna analiza, otvorila su teška pitanja stanovanja i vlasništva nad nekretninama u Velikoj Britaniji, naročito u Londonu.

Dok se već deceniju i po u Srbiji objašnjava kako investitori žele da budu „vlasnici zemljišta“, često se zaboravi pomenuti da Švedska, Singapur, Velika Britanija, Holandija, imaju i državne stanove, ili da u suštini ne prodaju svoje zemljište.

Tako, na primer, Economist piše o tome da mnogi Britanci zapravo ne poseduju svoje kuće, odnosno zemljište na kojima se nalaze. Pravno zamešateljstvo sa vlasništvom počinje u feudalizmu, u 11. veku, kada su postojali vlasnici zemlje i oni koji su na toj zemlji živeli. U 18. veku aristokratija je počela da izdaje zemljište za gradnju investitorima na duži period kako bi zaobišla zakon.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Sada bi, s obzirom na krizu stanovanja u Londonu, imalo smisla srušiti niske objekte i graditi nove, jer su tako tokom 1920-ih i 1930-ih nastali brojni novi stanovi budući da je istovremeno istekao dugoročni lizing za veliki broj parcela. Međutim, to bi danas bilo nemoguće, zaključuje ovaj list.

Nekako istovremeno, osvanula je vest da se Boris Džonson, gradonačelnik Londona, zalaže za zakonske izmene po kojima bi opštine mogle da podignu poreze „najmanje deset puta“ na stanove koji su prazni preko godinu dana. Opština Kamden već naplaćuje 150 odsto poreza na nekretnine koje su prazne dve godine.

Sa druge strane, on je nedavno odbacio ideju da se povećaju porezi na najskuplje nekretnine kako bi se kontrolisao trenutni „bum“ na tržištu, piše Guardian.