Početna Magazin Godine Namirnice koje ne treba čuvati u frižideru

Namirnice koje ne treba čuvati u frižideru

Namirnice koje ne treba čuvati u frižideru

Većina ljudi, skoro po inerciji, mnoge namirnice čuva u frižideru. Nekima, zaista, nije mesto tamo.

Većina ljudi, skoro po inerciji, mnoge namirnice čuva u frižideru. Naročito leti, frižider deluje kao najsigurnije mesto za čuvanje hrane. Ako i nije neophodno, pretpostavljamo da neće da škodi.

Nekim namernicama, međutim, mesto zaista nije u frižideru.

Luk

Neljuštene glavice crnog luka treba čuvati na prohladnom, suvom i dobro provetrenom mestu. Da bi sačuvao suvim spoljne ljuske, luku je neophodno mesto koje nije vlažno kao frižider.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Takođe, nedostatak protoka vazduha uzrokuje kvarenje luka. Zato ne samo što nije dobro držati ga u frižideru, nego ga ne treba držati ni u plastičnim kesama. Ukoliko se drži na svetlom mestu, luk može postati gorak.

Nikako ga ne treba čuvati pored krompira jer krompir oslobađa vlagu i gasove koji prouzrokuju truljenje luka.

Beli luk takođe treba čuvati na sobnoj temperaturi, na suvom, dobro provetrenom mestu. Beli luk tako može da se čuva kao i crni i do tri meseca, dok crveni luk traje svega dve do četiri nedelje.

Vlašac i mladi luk, međutim, treba čuvati u frižideru. Oni imaju mnogo veći procenat vode, osetljivi su, te ih je najbolje čuvati neoprane u fioci u frižideru. Njihov rok je oko nedelju dana.

Takođe, jednom oljušten, crni luk se čuva, dobro umotan, u frižideru, ali ga treba što pre pojesti jer će oksidirati, a jednom isečen, luk veoma brzo gubi vitamine.

Krompir

Kada je krompir u pitanju, treba definisitvno izbegavati i izuzetno hladna i topla mesta za čuvanje.

Krompir najviše voli temperaturu od 7 do 10 stepeni, ali kako većina ljudi danas nema hladnu ostavu za čuvanje hrane, treba naći makar što hladnije mesto, a da nije frižider u pitanju.

Jer temperatura u frižideru je ipak hladnija nego što krompiru prija, pa se, pod uticajem hladnoće, skrob iz krompira pretvara u šećer. Zbog toga se krompir teže kuva, može potamneti, a menja se i njegov ukus i tekstura.

Na isuviše toplom mestu, krompir će početi da klija.

Kao što smo spomenuli, krompir i luk se ne slažu dobro kada je čuvanje u pitanju i ne treba ih držati zajedno.

Krompir najbolje opstaje u kartonskim kutijama ili gajbicama ili, ako nemate njih – u papirnim kesama. Nikako ga ne treba ostavljati u plastičnim kesama. Na temperaturi od 10-ak stepeni, krompir može da se čuva i do tri meseca.

Mladi krompir treba iskoristiti nakon nedelju dana od kupovine.

Paradajz

Hladnoća negativno utiče na ćelijske zidove paradajza te on postaje brašnjavo-kašast. I dalje je dobar za kuvanje, ali gubi svoja najbolja svojstva u svežem izdanju.

Treba ga čuvati na sobnoj temperaturi, zaštićenog od direktne sunčeve svetlosti. Najbolje je da bude poređan vertikalno (tako da deo gde je bila drškica bude okrenut na stranu), dok čeri-paradajz treba držati prostrt u jednom sloju.

Ako je paradajz još zelen, stavite ga u braon papirnu (natron) kesu i nakon dan–dva će dozreti.

Lubenice i dinje

Lubenice, kažu naučnici, nastavljaju da proizvode vitamine i nakon što ih uberemo. Ali, prema nedavnim istraživanjima, lubenica gubi mnogo vitamina i hranljivih sastojaka kada je stavimo u frižider. Gube se veoma važni likopen i beta-karoten.

Ista je priča i sa dinjama. Dakle, ako hoćete da se rashladite, nađite neki drugi način, a dinje i lubenice čuvajte na sobnoj temperaturi.

Kada ih isečete, morate ih čuvati u frižideru, ali je jasno da ćete najviše koristi od njih imati ako ih pojedete što pre.

Voće sa košticom

Breskve, kajsije, nektarine, šljive, trešnje, treba držati na sobnoj temperaturi ako nisu sasvim dozrele. Tako će sačuvati više hranljivih sastojaka.

Tek nakon što ovo voće počne da omekšava i da ispušta slatkast miris, treba ga prebaciti u frižider. Nakon toga, rok trajanja ovom voću je tri do pet dana.

Banane

Kao i kod voća sa košticom, i banane treba ostaviti da sazru na sobnoj temperaturi, a u frižider se ostavljaju tek kada želimo da usporimo proces koji kreće ka kvarenju.

Treba imati na umu da će hladnoća iz frižidera doprineti tamnjenju kore banane. To ne menja njena svojstva.

Bosiljak

Bosiljak voli toplotu. U frižideru će bosiljak prerano uvenuti.

Najbolje ga je čuvati kao sveže rezano cveće. Struk bosiljka stavite u čašu sa vodom koju ćete menjati svakodnevno. Ne treba da bude na direktnoj sunčevoj svetlosti.