Najviše stogodišnjaka u Trstu

Italijani su ponovo na prvom mestu po dugovečnosti. Među njima, najviše stogodišnjaka živi u Trstu, gradu na severnom Jadranu.

Među stanovnicima država Evropske unije (EU) najdugovečniji su Italijani, pokazuju podaci Eurostata, statističkog zavoda EU.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Dok na nivou celokupne Evropske unije muškarci žive duže od žena, u Italiji je obrnuto – Italijanke su dugovečnije. U ovoj zemlji, muškarci u proseku žive 81, a žene 85 godina.

Prosečni životni vek u zemljama EU je 81,2 godine. Životni vek se u Uniji generalno produžava. Dužina zavisi od lokalnih uslova života, ali i od zdravlja planete, kvaliteta vazduha, vode i hrane.

Ima li ko o starima da brine?

Duži vek ne znači i bolji i kvalitetniji život. Naime, sa povećanjem prosečne starosti stanovništva, rastu potrebe i izdaci za specijalnim servisnim uslugama, pre svega zdravstvenim i onim koje se tiču čuvanja starih osoba.

Italija je već nekoliko godina na prvom mestu u svetu po niskom natalitetu. Na svakih stotinu preminulih, u ovoj zemlji se rodi tek 67 beba.

Prognoze su da će u Italiji, za koju deceniju, biti problem kako napuniti kase penzionog fonda zbog starenja stanovništva.

Situaciju popravljaju migrantske porodice. Migranti, u proseku imaju više od dvoje dece i značajno doprinose punjenju kase državnog penzionog fonda. Po svemu sudeći, ovaj pravac razvoja će se i nastaviti.

Italijanskim strankama desnog centra je teško da priznaju da penzijski fond ove zemlje spašavaju migranti.

Podsećamo na predlog stranke Severna liga. Predložili su da italijanski i strani penzioneri dobiju pravo na deset godina bez poreza ukoliko se presele na Siciliju, Kalabriju ili Sardiniju, tri južna italijanska regiona koja ostaju bez stanovnika. V: Penzioneri bi mogli da dobiju 10 godina bez poreza ako se presele na jug Italije

Trst – grad sa najviše stogodišnjaka

Među italijanskim gradovima Trst je na prvom mestu po broju stanovnika koji imaju više od stotinu godina, od osam do deset stogodišnjaka, na deset hiljada stanovnika.

Jedan od poznatijih je i Boris Pahor, pripadnik slovenačke manjine. On je ove godine proslavio, u dobrom zdravlju i pameti, 107. rođendan. Doživeo je da ga u poznim godinama predsednici dve susedne zemlje, Italije i Slovenije, odlikuju najvišim državnim priznanjem.

Izvor: RTS
Fotografija: Innviertlerin sa Pixabay

Mogli bi vas zanimati i tekstovi: