Najbogatiji penzioni fond na svetu – još bogatiji

Vrednost od bilion dolara dostigao je još 2017. godine. Međutim, rast se ne zaustavlja. Najbogatiji penzioni fond na svetu sve je bogatiji.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Norveški državni penzioni fond izvestio je o skromnijem povratu na ulaganja u prvom kvartalu od proseka u 2023. godini. Izveštaj donosi podatke o dobrim rezultatima u portfelju deonica i gubicima na ulaganjima u obveznice i zelenu energetsku infrastrukturu.

Podsećamo, kapacitet norveškog penzionog fonda je dostigao sumu od milion norveških kruna po svakom stanovniku januara 2014. godine. Vrednost od bilion dolara norveški penzioni fond je dostigao 2017. godine.

U periodu od januara do marta prihod od ulaganja iznosio je 1,2 biliona norveških kruna (102,6 milijardi evra), uz stopu prinosa od 6,3 posto. U 2023. godini prinos je iznosio 16,1 posto, uz znatna kolebanja, prenosi Blic.

Rezultati norveškog penzionog fonda u prvom tromesečju 2024.

Na početku 2023. iznosio je 5,9 posto, u prvoj polovini godine 10,0 posto. U trećem kvartalu iskazivao je gubitak na ulaganjima po stopi od 2,1 posto. Najbolji rezultat fond je ostvario ulaganjima u deonice na početku 2024. godine, iskazan u stopi prinosa od 9,1 posto.

„Povrat na naša ulaganja u deonice bio je vrlo snažan u prvom tromesečju, zahvaljujući u prvom redu tehnološkom sektoru“, rekao je Trond Grande, zamenik izvršnog direktora. Prinos na ulaganja u obveznice i u neizlistane nekretnine bio je blago negativan, prema stopama od minus 0,4 posto, odnosno minus 0,5 posto.

Značajniji gubitak fond je zabeležio na ulaganjima u infrastrukturu za obnovljive izvore energije: Ovaj gubitak iznosi 11,4 posto. Fond ulaže prihode od proizvodnje nafte i plina za isplatu penzija. Trenutno je za svakog građanina, uključujući i decu, zaradio po 283.000 dolara.

Na poslednji dan, oko 72,1 posto imovine bilo je uloženo u deonice. Udeo obveznica iznosio je 26 posto, udeo nekretnina 1,8 posto, a udeo zelene infrastrukture 0,1 posto.

Građani Norveške vlasnici su, putem fonda, oko 1,5 posto svih deonica uvrštenih na svetskim berzama i udela u oko 8.900 kompanija. Vrednost fonda iznosila je na kraju marta 17,72 milijarde kruna.

FotografijaChristian Hoiberg, Trolltunga