Početna Magazin Godine Ekonomija Norveški „PIO fond“ najbogatiji na svetu

Norveški „PIO fond“ najbogatiji na svetu

Kapacitet norveškog penzionog fonda je 8. januara 2014. godine dostigao sumu od milion norveških kruna po svakom stanovniku – oko 120.000 evra.

Zahvaljujući nafti i gasu iz Severnog mora, ali i drugim prirodnim bogatstvima koje mudro koristi, Norveška je poslednjih decenija akumulirala izuzetno veliko bogatstvo za koje ima problem da plasira u opticaj kako bi mu sačuvala i umnožila vrednost i za naredne generacije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Posledično, norveški penzioni fond „Global“, osnovan 1990, ima u svom vlasništvu jedan odsto svetskih akcija, kao i obveznice i nekretnine širom sveta.

Tim povodom, u saopštenju centralne banke Norveške, koja rukovodi fondom, navodi se da su sredstva fonda, zahvaljujući prihodima od visokih cena nafte i gasa, porasla na 5,11 biliona kruna (828,66 milijardi dolara), što je skoro milion puta više od populacije ove zemlje, koja prema poslednjim procenama iznosi 5.096.300 stanovnika.

Podrazumeva se da svaki Norvežanin neće imati priliku da pristupi tom novcu i da ga troši, jer se taj novac čuva za “crne dane” i buduće generacije.