Početna Magazin Godine Norveški penzioni fond sada vredi bilion dolara

Norveški penzioni fond sada vredi bilion dolara

Norveški penzioni fond sada vredi bilion dolara

Norveški državni penzioni fond dostigao je vrednost od bilion (10 na 12-ti) dolara prvi put u istoriji ove institucije. Poređena radi, celokupna ekonomija države kao što je Meksiko vredi približno bilion dolara.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

FotografijaRoger Narbonne, Gajranger, Norveška

Menadžeri Norveškog državnog fonda objavili su 19. septembra 2017. godine da je vrednost ovog fonda prvi put dostigla bilion dolara. Objasnili su da je promena valuta pomogle u podizanju vrednosti fonda.

„Rast tržišne vrednosti fonda je zapanjujući. Mislim da niko nije očekivao da će fond ikada dostići vrednost od jednog biliona dolara od kada je prvi transfer prihoda od nafte napravljen maja 1996. godine“, kaže šef Globalnog penzionog fonda Norveške Ingve Slingstad.

Norveška je glavni proizvođač nafte i svoje energetske prihode ulaže u fond za finansiranje penzija te njima pokriva druge troškove vlade. Norveški penzioni fond je najveći takav fond u svetu. Fond ima deonice u vrednosti od 667 milijardi dolara u više od 9.000 kompanija u 78 zemalja sveta. Najviše udela ima u kompanijama Apple, Novartis, Microsoft, Royal Dutch Shell, Nestle, kao i u kompaniji vlasniku Google-a – Alphabet.

Fond poseduje i nekretnine na nekim od najpoželjnijih lokacija na svetu kao što su Tajms Skver u Njujorku, u ulici Ridžent u Londonu i na Jelisejskim poljima (Šanzelizeu) u Parizu.

Prošle godine ovaj fond je imao vrednost 882 milijarde dolara, što je dva puta više od vrednosti nacionalnog BDP-a.

Početkom septembra 2017. godine, norveški penzioni fond je krenuo u globalnu kupovinu jer je dobio nalog od države da imovinu uloženu u deonice poveća sa 60 na 70 posto, iako su svetska deonička tržišta u usponu osmu godinu zaredom.

Svaki od 5,2 miliona državljana Norveške sada može da računa na 190.000 dolara od države.

Inače, norveški penzioni fond se čuva budućim generacijama u ovoj zemlji. Kako smatraju menadžeri fonda, jednog dana nafte će nestati, ali povratak fondu će biti nastavak prosperiteta za norveške građane. Oni, kažu žele da obezbede finansijsko blagostanje budućim generacijama.

Izvori: CNN Money, Bloomberg

Mogu vas zanimati i tekstovi: