Magazin Godine Svet Uncategorized

Norveški penzioni fond sada vredi bilion dolara

Norveški državni penzioni fond dostigao je vrednost od bilion (10 na 12-ti) dolara prvi put u istoriji ove institucije. Poređena radi, celokupna ekonomija države kao što je Meksiko vredi približno bilion dolara.

FotografijaRoger Narbonne, Gajranger, Norveška

Menadžeri Norveškog državnog fonda objavili su 19. septembra 2017. godine da je vrednost ovog fonda prvi put dostigla bilion dolara. Objasnili su da je promena valuta pomogle u podizanju vrednosti fonda.

“Rast tržišne vrednosti fonda je zapanjujući. Mislim da niko nije očekivao da će fond ikada dostići vrednost od jednog biliona dolara od kada je prvi transfer prihoda od nafte napravljen maja 1996. godine”, kaže šef Globalnog penzionog fonda Norveške Ingve Slingstad.

Norveška je glavni proizvođač nafte i svoje energetske prihode ulaže u fond za finansiranje penzija te njima pokriva druge troškove vlade. Norveški penzioni fond je najveći takav fond u svetu. Fond ima deonice u vrednosti od 667 milijardi dolara u više od 9.000 kompanija u 78 zemalja sveta. Najviše udela ima u kompanijama Apple, Novartis, Microsoft, Royal Dutch Shell, Nestle, kao i u kompaniji vlasniku Google-a – Alphabet.

Fond poseduje i nekretnine na nekim od najpoželjnijih lokacija na svetu kao što su Tajms Skver u Njujorku, u ulici Ridžent u Londonu i na Jelisejskim poljima (Šanzelizeu) u Parizu.

Prošle godine ovaj fond je imao vrednost 882 milijarde dolara, što je dva puta više od vrednosti nacionalnog BDP-a.

Početkom septembra 2017. godine, norveški penzioni fond je krenuo u globalnu kupovinu jer je dobio nalog od države da imovinu uloženu u deonice poveća sa 60 na 70 posto, iako su svetska deonička tržišta u usponu osmu godinu zaredom.

Svaki od 5,2 miliona državljana Norveške sada može da računa na 190.000 dolara od države.

Inače, norveški penzioni fond se čuva budućim generacijama u ovoj zemlji. Kako smatraju menadžeri fonda, jednog dana nafte će nestati, ali povratak fondu će biti nastavak prosperiteta za norveške građane. Oni, kažu žele da obezbede finansijsko blagostanje budućim generacijama.

Izvori: CNN Money, Bloomberg

Mogu vas zanimati i tekstovi:


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

2 Comments

Click here to post a comment
  • Nije u pitanju Penzioni fond nego Norveški državni investicioni fond, dakle, investicionog je karaktera. Neki ga još zovu Norveški naftni fond. Fond je toliko veliki da su norveške penzije za njega kap u moru.

    • Poštovani,
      Reč je o Statens pensjonsfond Utland – penzionom fondu države Norveške. Što se tiče toga da je investicionog karaktera, tu ste u pravu. Ali to ne znači da se ne radi o penzionom fondu. Penzioni fondovi po svetu, čak i kad su “državni”, ne prepisuju način poslovanja od našeg fonda. Japanski državni penzioni fond je, na primer, kritikovan kako ne investira: Reforma penzijskog investicionog fonda Japana U svakom slučaju, svi penzioni fondovi treba da (bar) čuvaju novac svojih osiguranika. To je nešto što je našem fondu nejasno – šta je njegova funkcija. O investiranju ne moramo ni da raspravljamo kad nemamo ni osnovu. Nažalost.

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija