Najavljeni rast plata i penzija u 2022. poješće inflacija

Najavljeni rast plata i penzija u 2022. godini poješće inflacija, tvrdi Dušan Nikezić. Umesto građanima i domaćoj privredi, više novca za strane investitore.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Dušan Nikzeć, predsednik Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde (SSP) pozvao je Sinišu Malog, ministra finansija da saopšti građanima da će „inflacija pojesti najavljeni rast plata i penzija u 2022. godini“.

Inflacija je, navodi Nikezić u svom saopštenju, i u ovoj godini na isti način „obesmislila“ nominalni rast plata i penzija.

Štedi se na ljudima i privredi, daje se za nepotrebne projekte i strane investitore

„U takvim, sve težim uslovima za život, predložili ste bužet kojim smanjujete podršku domaćoj privredi za 400 miliona evra, kao da su posledice kovida nestale, dok ste subvencije stranim investitorima dodatno povećali, sa 112 na 170 miliona evra. Umesto šačice stranih investitora, tim novcem ste mogli da pomognete 1.700 domaćih privrednika sa 100.000 evra, čime bi zaposlili nove radnike, angažovali naše resurse i povećali domaće investicije“, rekao je Nikezić.

Dok se štedi na ljudima i privredi, „bacaju se milijarde za nepotrebne ili precenjene projekte“.

„Projekte poput 120 miliona evra za softver i IT opremu, 100 miliona evra za prateće troškove zaduživanje, 87 miliona za prugu od Segedina do Baje, 420 miliona evra za stadione, 15 miliona evra za izgradnju centra za obuku članova posade brodova“, navodi.

Kako navodi dalje Nikezić, javne nabavke roba i usluga za državni aparat za 850 miliona su veće nego 2012. godine. On ocenjuje da su“od tih para mogle da budu povećane plate lekarima na 1.000 evra, nastavnicima i vaspitačima na 700, a medicinskim sestrama na 600 evra.“

„[Mogli ste da] povećate subvencije poljoprivrednicima na 12.000 dinara po hektaru i obezbedite pomoć od 100 evra mesečno za 250.000 starijih od 65 godina koji nemaju nikakva primanja“, ocenio je Nikezić.

Nikezić je naglasio da su smanjena i socijalna davanja „i nominalno i realno“.

„Jasno je da će ovakav budžet dodatno pogoršati život u Srbiji i zato sam uveren da je ovo poslednji budžet koji predlažete“, rekao je Nikezić.

Izvor: Beta
Fotografija: Penzin