Crna Gora: Penzioneri brojniji od radnika u većini opština

Crna Gora ima veliki problem – penzioneri su brojniji od radnika u dve trećine crnogorskih opština. Sve lošiji odnos između broja zaposlenih i penzionera, jeste trend prisutan u skoro svim zemljama bivše Jugoslavije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U većini crnogorskih opština, njih 16 od 24, ima više penzionera nego zaposlenih osoba. U jednoj trećini crnogorskih opština – u osam, od zaposlenih su brojniji nezaposleni. Ono što je najupečatljiviji podatak jeste da u tri opštine na severu Crne Gore ima više korisnika socijalne pomoći nego radnika. Ove tri opštine su: Rožaje, Plav i Gusinje. Ovo zvuči manje neverovatno kada se ukrsti sa podatkom da je u četiri crnogorske opštine prosečna plata niža od budućeg minimalca od 450 evra.

Navedeni podaci su podaci Uprave za statistiku Monstat, Zavoda za zapošljavanje, Fonda penzionog i invalidskog osiguranja, kao i Ministarstva finansija i socijalnog staranja, odnosno centara za socijalno staranje.

U 13 opština na severu zemlje živi 22.000 zaposlenih. To je 15 posto ukupnog broja od 145.000 u Crnoj Gori. Na istom podrčju je evidentirano 25.000 nezaposlenih, odnosno 47 posto ili gotovo polovina ukupnog broja nezaposlenih.

Na severu Crne Gore živi i 30.000 penzionera. To je 25 posto od ukupnog broja. Socijalnu pomoć u tom delu zemlje dobija 13.800 stanovnika, ili 52 posto od ukupnog broja u celoj Crnoj Gori.

Mere za razvoj nisu dale rezultate

Prema oceni podgoričkog lista Vrijeme, ovi podaci pokazujuda desetine miliona evra koje su proteklih decenija izdvojene za regionalni razvoj “nisu dale nikakve rezultate”.

Ekonomski najugroženiji su stanovnici Rožaja. U ovoj crnogorskoj opštini ima 2.400 radnika, 2.600 penzionera, 5.100 nezaposlenih i 5.100 korisnika socijalne pomoći. Zaista neverovatno zvuči kada se sabere. U ovoj opštini Crne Gore na 2.400 zaposlenih ima 12.800 odraslih osoba koje spadaju u kategorije koje ne privređuju.

Izvor: AlJazeera Balkans
FotografijaAndrew Buchanan za Unsplash