Može li se sprečiti nastanak osteoporoze?

Sa prof. dr Marinom Nikolić-Đurović, iz Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma, Kliničkog centra Srbije razgovarali smo zbog čega se osteoporoza javlja i šta treba da rade osobe koje su u riziku.

Osteoporoza je bolest za koju je karakterističan nedostatak čvrstine kostiju. Napreduje bez simptoma, pa se često otkrije kasno, tek nakon preloma. Zbog toga je ključno poznavati brojne faktore rizika koji mogu doprineti razvoju osteoporoze, a neki od njih su:

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
  • Rana menopauza – Što se ranije dogodi menopauza, to će biti manja gustina kostiju kasnije u životu.
  • Porodična istorija osteoporoze i preloma – Padovi, posebno kod žena sa niskom gustinom kostiju, su često uzrok preloma.
  • Prethodni prelomi – Sve osobe koje su prethodno imale prelom, nakon 50. godine su u dvostruko većem riziku od budućeg preloma, u odnosu na nekoga ko nije imao prelom.
  • Neki lekovi (naročito kortikosteroidi) – Mogu imati neželjene efekte koji direktno slabe kosti ili povećavaju rizik od preloma nakon pada ili traume.
  • Neke bolesti – Niska koštana masa je uobičajena među obolelima od Kronove bolesti i celijakije. Takođe, osobe koje imaju reumatoidni artritis imaju smanjenu koštanu gustinu i povišen rizik od preloma, u zavisnosti od težine bolesti.

Poslednjih godina situacija se dodatno komplikuje jer veliki broj osoba ima deficit (nedostatak) vitamina D. Razlozi su brojni, od nedovoljnog boravka na suncu, preko korišćenja zaštitnih krema za sunčanje i drugih faktora. Niske vrednosti vitamina D mogu doprineti mišićnoj slabosti, tako da zajedno sa smanjenom gustinom kostiju dolazi do povećanog rizika od pada, a samim tim i nastanka patoloških preloma.

Najvažnija funkcija vitamina D3 u organizmu je da pomogne preuzimanje odnosno apsorpciju kalcijuma unetog ishranom. Međutim, čak i ukoliko putem suplemenata unesemo dovoljno vitamina D3, mi ćemo zapravo samo pomoći da kalcijum iz creva uđe u naš krvotok. Da bi naše telo zatim bilo u stanju da pravilno iskoristi ovaj kalcijum, neophodan je vitamin K2. U nedostatku ovog vitamina, kalcijum se taloži u mekim tkivima i, dugoročno, dovodi do opasne kalcifikacije zglobova i krvnih sudova.

„Vitamin K2 ima sposobnost da aktivira poseban protein koji transportuje kalcijum i ugrađuje ga u kosti. Zato svim osobama koje su u riziku, preporučujem Herbiko®K2D3. Preparat sadrži vitamin D3 u dovoljnoj dnevnoj dozi i vitamin MK-7, superiornu formu vitamina K2 sa najvećom biološkom raspoloživošću i najdužim dejstvom.“

„Pored suplementacije, svako ko ima bilo koji od navedenih faktora rizika mora na vreme krenuti sa redovnim fizičkim aktivnostima. Posle 50. godine, i u menopauzi, vežbanje postaje posebno važno za održavanje koštane mase i snage mišića. Pored održavanja čvrstoće kostiju, glavni cilj vežbanja je da se poveća mišićna masa da bi se poboljšao rad mišića i održavala ravnoteža i snaga. Kod starijih osoba najčešće se savetuje šetnja zbog lake primene i bezbednosti“, navodi prof. dr Marina Nikolić-Đurović.