Moratorijum na otplatu kredita tražilo 94 odsto građana

Moratorijum na otplatu kredita, omogućen nakon što je proglašeno vanredno stanje, tražilo je 94 odsto građana i oko 93 odsto privrednika.

Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije izjavio je 22. maja da se 94 odsto građana prijavilo za moratorijum na otplatu kredita. Nakon što je proglašeno vanredno stanje, uveden je moratorijum na otplatu kredita od tri meseca. Moratorijum ističe sa 1. julom.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Za moratorijum se prijavilo 94 odsto građana i oko 93 odsto privrednika. Veliki privrednici nastavili su da plaćaju kredite jer imaju rezervu sredstava, objasnio je Vasić.

„Građani su izabrali zastoj jer je to psihološki momenat, jer se nije znalo šta će se desiti. Sada je izvesnije šta se dešava tako da je prirodno da nastavi da se plaća“, rekao je Vasić za RTS.

Kada su u pitanju stambeni krediti, većina građana je odabrala da nastavi da ih plaća. Oni koji nisu, moraju da se dogovore sa bankom i za oko dan-dva proces se nastavlja.

Po završetku moratorijuma, Vasić ne očekuje probleme osim u oblasti turizma i ugostiteljstva, koji su najviše pogođeni krizom.

Krediti države za privrednike

Prema njegovim rečima, veliko interesovanje vlada za kredite države.

„Prijavilo se oko 4.600 klijenata, što je oko 89 odsto mikro i malih preduzetnika, a srednjih oko 11 odsto“, rekao je generalni sekretar Udruženja banaka.

Očekuje da prva sredstva privrednicima budu isplaćena u narednih sedam do 10 dana.

Izvor: Blic

Podsećamo:

NBS je donela odluku kojima se omogućava obustava otplate kredita (moratorijum) i za građane i za privredu zbog vanrednog stanja. Moratorijum podrazumeva zastoj u otplati obaveza koji ne može biti kraći od 90 dana, odnosno od trajanja vanrednog stanja koje je uvedeno zbog pandemije.

„Ukoliko klijent u roku od deset dana od objavljivanja ovog obaveštenja ne odbije navedenu ponudu, smatraće se da prihvata moratorijum bez bilo kakvih obaveza odlaska u banku“, objasnila je NBS marta 2020. godine.