EPS obračunao kamatu, 82-godišnjak traži popust

Dok 82-godišnjak traži da mu se obračuna i popust kao urednom platiši, EPS mu je obračunao i kamatu zbog računa za februar koji nije na vreme plaćen.
Šta bi sa obećanjem datim tokom vanrednog stanja?

Iako kamata iznosi oko pet dinara, penzioner M.P. (82) uporan je da dokaže da je u pravu. Njegova borba sa Elektrodistribucijom Srbije (EPS) oko računa za februar 2020. traje već mesec dana.

Odakle 82-godišnjaku pravo na popust?

Prepiska između EPS-a i upornog penzionera počela je u aprilu nakon što je stigao račun za mart. 82-godišnji gospodin, uredni platiša, neprijatno se iznenadio. Ne samo da nije bilo popusta od pet odsto, koji sleduje onima koji račune plaćaju na vreme i nemaju stara dugovanja, već se pojavilo 5,34 dinara „duga iz prethodnog perioda“.

M.P. insistira da svoju obavezu nije mogao da izmiri u roku jer mu je bilo zabranjeno da napušta stan. Naime, od 18. marta 2020. godine svim osobama starijim od 65, odnosno 70 godina u manjim sredinama, zabranjeno je da izlaze iz svojih domova usled epidemije koronavirusa.

Ovaj penzioner je prosledio svoju prepisku sa EPS-om portalu Nova.rs. On je zaduženima za naplatu predočio da nije mogao da plati februarski račun na vreme. On, kao 82-godišnjak, spada u grupu onih kojima je, deset dana pre nego što je istekao rok za plaćanje računa EPS-u (28. marta) zabranjeno da napuštaju domove

Ovaj penzioner se poziva na obećanja Branka Popovića, predsednika Nadzornog odbora EPS-a da se starijima od 65 godina neće obračunavati kamata zbog zabrane kretanja. On je 3. aprila u Jutarnjem programu TV Prva rekao da građani mogu da odlože plaćanje računa i da se tokom vanrednog stanja neće obračunavati kamate na kašnjenje.

Napomena Penzina: Premijerka Ana Brnabić rekla je da će starijim građanima biti prolongirano za tri meseca plaćanje računa za februar, mart i april 2020. V: Penzionerima odloženo plaćanje računa

„Očekujem da se poslati račun za mart stornira, i pošalje novi, umanjen za kamatu na kašenjenje i popust od pet odsto“, poručio je gospodin M.P. Elektrodistribuciji.

Zašto je EPS obračunao kamatu?

Elektrodistribucija Srbije naglašava da povlastice u plaćanju za sva domaćinstva važe samo za račune za struju utrošenu tokom vanrednog stanja.

EPS u trenutku kada je proglašeno vanredno stanje još nije imao spreman program olakšica za korisnike. Informacija o tome kako mogu da se plaćaju računi za mart, april i maj 2020. objavljena je tek 1. maja. Tada je Milorad Grčić, v.d. direktora EPS-a izjavio da će svi građani moći da račune za ta tri meseca plate sa 5% popusta i bez obračunavanja kamate. Uslov je da uplatu izvrše najkasnije do 30. juna.

Zato je i M.P. obračunata kamata. Račun koji je trebalo da plati na početku vanrednog stanja je februarski. Takođe, to je račun koji je izdat za struju utrošenu pre nego što je proglašeno vanredno stanje. Ovo je i navedeno u poslednjem odgovoru koji je sagovornik Nove primio od EPS-a.

Stav EPS-a se nije promenio ni nakon što im je predočeno da je desetak dana pre isteka roka za plaćanje uvedena zabrana kretanja starijim građanima.

Šta bi sa obećanjem datim tokom vanrednog stanja?

Na pitanje Nova.rs šta će biti sa februarskim računima za osobe starije od 65 godina, koje nisu mogle da ih plate do 28. marta zbog zabrane kretanja, EPS je odgovorio:

„Na sva tri računa za električnu energiju čija je potrošnja bila tokom vanrednog stanja (mart, april, maj) i koji budu plaćeni u celosti do 30. juna, biće obračunat popust od pet odsto. Ti popusti biće prikazani u računu koji stiže u julu, prvom sledećem računu posle uplate. Takođe, kamata neće biti obračunata ni na jedan od ova tri računa za mesece tokom vanrednog stanja, ukoliko obaveze budu izmirene do 30. juna ove godine.“

Dakle, tačnije bi bilo napisati da je EPS poslao odgovor. Jer, nama u Penzinu se čini da odgovorio nije.

Izvor: Milica Rilak, Nova
Fotografija: rawpixel.com

Podsećamo: