EPS zaračunao kamate penzionerima suprotno donetoj odluci

Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) poslala je Otvoreno pismo JP „Elektroprivreda Srbije“ (EPS) upozoravajući ovo preduzeće da su zaračunali kamate penzionerima suprotno donetoj odluci. Prenosimo pismo u celini.

Na osnovu izjave v.d. direktora JP EPS od 3. aprila 2020. godine, koja je dostupna na zvaničnom sajtu EPS, a potom objavljena na svim nacionalnim medijima bilo je jasno da „Ukoliko građani kasne sa plaćanjem računa tokom vanrednog stanja nećemo im obračunavati kamate, a penzionerima ćemo produžiti rok za plaćanje uz popust od pet odsto“.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Brojni potrošači su nam prijavljivali upravo suprotno – nije odobren popust od 5 odsto penzionerima, ali je i obračunata kamata na plaćanje računa zbog probijanja roka. Ovo postupanje potpuno je suprotno već donetoj odluci koju su potrošači razumeli na način na koji je i trebalo.

Obrazloženje da je ista doneta nakon isteka roka za plaćanje računa za februar ne stoji. Građani su kasnili sa plaćanjem računa tokom vanrednog stanja – isto je proglašeno 16. marta 2020. godine. Rok za plaćanje februarskog računa je 28. mart 2020. Dodatno, penzionerima (starijima od 65 godina) zabranjeno je kretanje od 18. marta 2020. godine uz pretnju krivičnom prijavom.

Pozivamo nadležne da storniraju zaračunate kamate za neplaćene februarske račune za utrošenu električnu energiju, kao i da obračunaju popust od 5 odsto penzionerima za isti mesec. Baš onako kako je izjavio v.d. generalnog direktora JP EPS.

Svako drugačije postupanje biće suprotno donetoj odluci, ali i Zakonu o zaštiti potrošača koji posebnu pažnju poklanja deci, bolesnima i starima.

Izvor: NOPS
Fotografija: Gatis Murnieks zaUnsplash

Podsećamo:

  • Premijerka Ana Brnabić rekla je da će starijim građanima plaćanje računa za februar, mart i april odloženo na tri meseca. Te račune, rekla je premijerka, penzioneri će platiti kasnije bez ikakve kamate.
    V. Penzionerima odloženo plaćanje računa