NBS: Obustava otplate kredita zbog vanrednog stanja

NBS je donela odluku kojima se omogućava obustava otplate kredita (moratorijum) i za građane i za privredu zbog vanrednog stanja.

Na vanrednoj sednici Izvršnog odbora Narodne banke Srbije (NBS) donete su dve odluke kojima se, zbog vanrednog stanja, omogućava obustava otplate kredita:

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
  • Odluka o privremenim merama za očuvanje stabilnosti finansijskog sistema
  • Odluka o privremenim merama za davaoce lizinga

Odluke kojima se omogućava moratorijum za privredu i građane donete su zbog vanrednog stanja u zemlji usled epidemije koronavirusa. Cilj je očuvanje stabilnosti finansijskog sistema zemlje.

Moratorijum je propisan za sve dužnike koji to žele (fizička lica, poljoprivrednike i preduzetnike i privredna društva). On podrazumeva zastoj u otplati obaveza koji ne može biti kraći od 90 dana, odnosno od trajanja vanrednog stanja koje je uvedeno zbog pandemije.

U tom periodu dužnik neće biti u obavezi da otplaćuje svoje obaveze po osnovu kredita odnosno lizinga. Dužnici banke odnosno primaoci lizinga ni nakon početka primene ovih mera nisu sprečeni da redovno izmiruju svoje obaveze.

Tokom trajanja vanrednog stanja, banka kao ni davalac lizinga neće obračunavati zateznu kamatu na dospela a neizmirena potraživanja. Ni banka ni davalac lizinga neće pokretati postupak izvršenja odnosno prinudne naplate, niti će preduzimati druge pravne radnje u cilju naplate potraživanja od klijenata. Oni od dužnika neće moći da potražuju naknadu bilo kojih troškova u vezi sa primenom usvojenih propisa.

Banke i davaoci finansijskog lizinga dužni su da obaveštenje o ponudi zastoja u otplati obaveza objave na svojim „internet prezentacijama“, kako stoji u saopštenju NBS. Time će se smatrati da je obaveštenje dostavljeno svim klijentima.

„Ukoliko klijent u roku od deset dana od objavljivanja ovog obaveštenja ne odbije navedenu ponudu, smatraće se da prihvata moratorijum bez bilo kakvih obaveza odlaska u banku“, objasnila je NBS.

NBS je navela da će obavljati nadzor nad primenom novih odluka i pažljivo analizirati efekte usvojenih propisa.

Izvor: Slobodna Evropa
FotografijaJosh Appel za Unsplash