Moguće ponovno uvođenje zabrane okupljanja

Predrag Kon je upozorio da u Srbiji i dalje traje epidemija koronavirusa. Zato je moguće da će neke mere, poput zabrane okupljanja, biti ponovo uvedene.

Predrag Kon, epidemiolog, podseća da mora da prođe 28 dana bez ijednog novoobolelog da bi mogao da se proglasi kraj epidemije.

Dr Kon smatra da ako i dođe do drugog talasa zaraze koronavirusom, neće biti potrebe za uvođenjem vanrednog stanja.

„To zavisi od nas koliko ćemo poštovati mere. Ali i da li će virus preživeti, koliko će biti virulentan, od meteoroloških uslova…“, objašnjava dr Kon.

Pomalo zabrinjava, kaže, porast broja zaraženih. Ta zabrinutost postoji samo dok se ne otkrije kako je neko zaražen.

„Imamo situacije u Novom Pazaru i Tutinu koje su rezultat opuštanja tokom obeležavanja Bajrama. Ali i u Beogradu imamo grupe zaraženih koje su povezane. To su žarišta koja držimo pod kontrolom. Osim toga, imamo 15 pojedinačnih slučajeva u Beogradu koje pratimo i radi se ozbiljan posao na otkrivanju kako su se zarazili“, rekao je Kon za dnevni list Blic.

Dr kon smatra da je Srbija u fazi smirivanja. Naglašava da su, ipak, u narednom periodu moguće blage oscilacije u broju zaraženih.

Nalazimo se u periodu otvaranja zemlje, u periodu organizovanja svadbi i raznih vrsta skupova, kao i prijemnih ispita i povratka studenata u domove. Zbog toga, objašnjava dr Kon, mogu da se očekuju izvesne ekscesne situacije kao u Novom Pazaru, Tutinu, u studentskim domovima.

„Ipak, štiti nas letnji period, jer su sve respiratorne infekcije sezonske i pogoduje im zima. Takođe, imamo visoko razvijen nadzor kontakata i obimna testiranja, te ne očekujemo drastično pogoršanje epidemiološke situacije.“

Izvor: Blic
SlikaFilip Barlou

Podsećamo na vesti:

Kao i na Saopštenje Udruženja sindikata penzionera Srbije u kome se navodi da je izlazak na predstojeće izbore rizičan po zdravlje starijih.
V: Izlazak na izbore – rizičan po zdravlje starijih