Dozvoljene posete u domovima za stare

Ponovo su dozvoljene posete u domovima za stare. Još uvek, međutim, postoje neka ograničenja koja treba poštovati kako bi se zaštitilo zdravlje starijih.

Posete u gerontološkim centrima i domovima za stare u Srbiji ponovo su dozvoljene od 9. juna 2020. Ovo je saopštilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nakon odluke Kriznog štaba za zdravstvo Vlade i na osnovu mišljenja epidemiologa.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Zoran Đorđević, ministar za rad doneo je instrukciju o načinu rada i organizovanja poseta u ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika, i domovima za odrasle i stare.

Uslovi za organizovanje posete u domu za stare

Prema instrukciji, posete korisnicima moraju biti unapred dogovorene i zakazane. Posete se mogu organizovati svaki dan od 10 do 18 časova, u povoljnim vremenskim uslovima. Povoljni uslovi podrazumevaju temperaturu iznad 18 stepeni, bez kiše i vetra. Posete će moći da se oragnizuju u dvorištu ustanove.

Dozvoljeno je da korisnici imaju posete dva puta nedeljno. Posete, u zavisnosti od njihove želje i zdravstvenog stanja, može trajati najduže 15 minuta. Mesto za posete obavezno mora biti dezinfikovano i pre i nakon posete.

Na ulasku u dvorište ustanove posetiocima će biti merena temperatura i provereni drugi simptomi bolesti COVID-19. Onima koji imaju neke simptome, ulaz će biti zabranjen. Ostali moraju da dezinfikuju ruke i obuću (pomoću dezobarijere). Tokom posete i korisnik i posetilac moraju nositi zaštitne maske. Posetilac obavezno mora imati i vizir i držati se propisane distance od najmanje dva metra.

Zaposleni su u obavezi da posetioce dovode do mesta posete i da ih ispraćaju. Dužni su da budu prisutni tokom trajanja posete. Obaveza zaposlenih jeste da spreče direktan kontakt, odnosno dodirivanje, grljenje, pozdravljanje korisnika i posetioca.

„Posetioci ne mogu da se kreću po ustanovi već isključivo da budu samo na mestu koje je unapred određeno za posetu, u okviru dvorišta, gde je obezbeđen prostor za sedenje za najviše tri osobe – korisnik i najviše dva lica koja dolaze u posetu“, stoji u saopštenju.

Ukoliko ustanova raspolaže sa više ulaza u dvorište, neophodno je odrediti samo jedan ulaz za posete radi nadzora i provere stanja svih potencijalnih posetilaca, dodaje se u saopštenju.

Izvor: N1
FotografijaGerontološki centar Karaburma UGCB