Početna Magazin Godine Moguće je da kafa povećava dužinu telomera

Moguće je da kafa povećava dužinu telomera

Moguće je da kafa povećava dužinu telomera

Prema nedavno objavljenom istraživanju, moguće je da ispijanje kafe povećava dužinu telomera naših hromozmoma, što onda ukazuje na to da ovo piće usporava biološko starenje.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Prema britanskom istraživanju NHANES koje je sprovedeno prošle godine na skoro 6.000 osoba, ispijanje kafe može povećati dužinu telomera naših hromozmoma, što možda ukazuje na to da ovo piće usporava biološko starenje.

„Zna se da habanje telomera može da dovede do toga da ćelija počne da stari. Ovo nestabilno stanje doprinosi pojavi degenerativnih bolesti ili karcinoma“, objašnjava Atanas Benetos, šef gerijatrijske službe na CHRU u Nansiju, profesor univerziteta i istraživač INSERM.

„Takođe, poznato je da kratki telomeri povećavaju rizik od bolesti povezanih sa starenjem, kao što je ateroskleroza.“

Nasuprot tome, usporavanje smanjivanja telomera, ili čak povećavanje njihove dužine, moglo bi da uspori starenje našeg orgazima.

Imajući ovo u vidu, ovo britansko istraživanje sprovedeno na 5.826 odraslih osoba – kafopija (2.741 muškarac, 3085 žena) izgleda da pokazuje da bi ovo piće moglo da ima blogotvorno dejstvo na dužinu telomera.

U osnovi, što više kafe pijete, telomeri su duži i obrnuto. Međutim, odgovorni za ovo istraživanje nisu identifikovali one sastojke kafe koji su odgovorni za ovaj uticaj.

Među mnogobrojne vrline koji naučnici pripisuju kafi izdvajaju se antioksidantivne osobine. Kafa, takođe, smanjuje i smrtnost usled kardovaskularnih bolesti i rizik od hipertenzije i dijabetesa.

Mogla bi podjednako da bude dobra i u prevenciji bolesti kao što su Parkinsonova ili Alchajmerova.

Jedno istraživanje sa Univerziteta Teksas koje je objavljeno 2015. godine čak procenjuje da bi dve šoljice kafe dnevno mogle da budu efikasne u borbi protiv erektilne disfunkcije.

Ukratko, autori francuskog članka koji prenosimo, zaključuju da kafa (ukoliko se ne šećeri) ima mnogo blagotvornih uticaja na zdravlje. Mi bismo, radi potpune slike, ipak dodali još par upozorenja (pored ovog o štetnom šećerenju):

  • Postoje i istraživanja koja su ukazivala da prekomerno ispijanje kafe može imati veoma loše posledice po zdravlje. Primera radi, dok se u ovom članku podseća na neka istraživanja koja ukazuju na to da kafa smanjuje rizik od hipertenzije, i bez podsećanja na određena istraživanja znate da, ukoliko hipertenzija već postoji, svakodnevno uživanje u kafi nije preporučljivo.
  • Ono na šta uvek treba podsetiti – umerenost je veoma važna. Za razliku od Francuske gde je umerenost veoma izražena, u Srbiji i na Balkanu volimo da preteramo u onome što volimo. A kafa se, tradicionalno, kod nas veoma voli. Koliko god da je kafa dobra, nemojte preterivati.

Ali uživajte ako je pijete umereno. Uživanje u malim svakodnevnim stvarima sigurno je da doprinosi zdravlju.

Izvor: SenioractuNHANES

Šta još utiče na dužinu telomera, te samim tim i – na starenje: