Uloga telomera u ljudskom starenju

Portal B92 iznosi nekoliko naučnih saznanja o temi koja proganja čoveka od pamtiveka – zašto starimo. B92 navodi da se danas zna da su za „propadanje“ ćelija, tkiva i organa glavni optuženici – geni.

Poseban značaj u tom procesu imaju tzv. telomere. Telomere su terminalni delovi hromozoma koji sadrže višestruko ponovljen određen niz nukleotida. Kod čoveka (kao i kod svih kičmenjaka) taj niz je sastavljen od šest nukleotida TTAGGG (T-timin, A-adenin, G-guanin) i ponovljen je oko dve hiljade puta.
Ti naizgled besmisleni nizovi su tu kako bi u procesu kopiranja hromozoma, zaštitili informacije u hromozomu na čijem se vrhu nalaze oni sami. A zaštita u vidu telomere je neophodna jer se prilikom svakog kopiranja hromozoma mali delovi te zaštitne kapice gubi. 
Još je Džejms Votson, naučnik koji je zaslužan za otkriće DNK otkrio da prilikom kopiranja genetske informacije kopiranje ne počinje baš od samog početka koda, nego uvek malo zakine početni deo „teksta”. To znači da vremenom, posle mnogobrojnih ćelijskih deoba tokom života, telomere postepeno nestaju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *