Ekonomija Magazin Godine

Modni dizajn odeće za osobe sa invaliditetom (foto galerija)

Koliko je teško dosetiti se da mere tela iste osobe nisu iste kada sede i kada stoje? Može li onda odeća onih koji su primorani da sede u invalidskim kolicima biti merena i krojena prema sedećem stavu? Koliko potencijala leži u dizajnu odeće koja je prilagođena osobama sa invaliditetom? Koliko još ideja može da nastane kada se jednom počne?

moda-odeca-invalidi-kolica-laktovi-rukavi

SAD su 26. jula 1990. godine izglasale zakon o osobama sa invaliditetom koji je definisao obavezu rampi u vladinim zgradama, pomoćne rukohvate u toaletima, nisko postavljene bankomate i komandne table u liftovima, itd.

Međutim, sve ove mere pristupačnosti koje je relativno nedavno uvela i Srbija, samo su početak prave borbe da osobe sa invaliditetom imaju što manje prepreka u svakodnevnom životu. Jedna od oblasti gde još mnogo toga može da se učini jeste i odeća.

moda-odeca-invalidi-kolica-bluzaPenzin je već često pisao o raznim napravama koje su predviđene za osobe sa invaliditetom i bolestima kao što je Parkinson, pa preporučujemo i neke od tekstova iz naše arhive:

Studentkinja Lucy Jones sa Parsons škole dizajna (Parsons School of Design), dizajnirala je odeću za osobe sa invaliditetom koje koriste invalidska kolica:

– Inspirisao me je rođak Džejk koji je delimično paralisan. Pitala sam ga da mu dizajniram farmerke koje bi mogao da oblači jednom rukom, i on mi je rekao da bi to bio korak bliže tome da nema invaliditet. Mislim da sam tada shvatila šta je moda danas, a šta bi mogla da bude.

Kada je počela sa razradom ideje ubrzo je shvatila da se mere u modnoj industriji uzimaju na osobama koje stoje, a da sasvim druge mere važe za osobe koje sede. Na primer, obim istog struka sasvim je različit u sedećem i stajaćem položaju, ili potrebna dužina rukava i nogavica.

Lucy Jones je kreirala “Sedeću kolekciju” (Seated Collection) – fotografije korišćene u ovom tekstu.

Slične ideje imaju i na Modnom institutu za tehnologiju (Fashion Institute of Technology) koji su radili projekat dizajna odeće za ratne vojne invalide (Designing Clothes for Veterans with Prosthetics), piše NPR.

moda-odeca-invalidi-kolica-pantalone


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija