Početna Magazin Godine Ekonomija Modni dizajn odeće za osobe sa invaliditetom (foto galerija)

Modni dizajn odeće za osobe sa invaliditetom (foto galerija)

Modni dizajn odeće za osobe sa invaliditetom (foto galerija)

Koliko je teško dosetiti se da mere tela iste osobe nisu iste kada sede i kada stoje? Može li onda odeća onih koji su primorani da sede u invalidskim kolicima biti merena i krojena prema sedećem stavu? Koliko potencijala leži u dizajnu odeće koja je prilagođena osobama sa invaliditetom? Koliko još ideja može da nastane kada se jednom počne?

moda-odeca-invalidi-kolica-laktovi-rukavi

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

SAD su 26. jula 1990. godine izglasale zakon o osobama sa invaliditetom koji je definisao obavezu rampi u vladinim zgradama, pomoćne rukohvate u toaletima, nisko postavljene bankomate i komandne table u liftovima, itd.

Međutim, sve ove mere pristupačnosti koje je relativno nedavno uvela i Srbija, samo su početak prave borbe da osobe sa invaliditetom imaju što manje prepreka u svakodnevnom životu. Jedna od oblasti gde još mnogo toga može da se učini jeste i odeća.

moda-odeca-invalidi-kolica-bluzaPenzin je već često pisao o raznim napravama koje su predviđene za osobe sa invaliditetom i bolestima kao što je Parkinson, pa preporučujemo i neke od tekstova iz naše arhive:

Studentkinja Lucy Jones sa Parsons škole dizajna (Parsons School of Design), dizajnirala je odeću za osobe sa invaliditetom koje koriste invalidska kolica:

– Inspirisao me je rođak Džejk koji je delimično paralisan. Pitala sam ga da mu dizajniram farmerke koje bi mogao da oblači jednom rukom, i on mi je rekao da bi to bio korak bliže tome da nema invaliditet. Mislim da sam tada shvatila šta je moda danas, a šta bi mogla da bude.

Kada je počela sa razradom ideje ubrzo je shvatila da se mere u modnoj industriji uzimaju na osobama koje stoje, a da sasvim druge mere važe za osobe koje sede. Na primer, obim istog struka sasvim je različit u sedećem i stajaćem položaju, ili potrebna dužina rukava i nogavica.

Lucy Jones je kreirala „Sedeću kolekciju“ (Seated Collection) – fotografije korišćene u ovom tekstu.

Slične ideje imaju i na Modnom institutu za tehnologiju (Fashion Institute of Technology) koji su radili projekat dizajna odeće za ratne vojne invalide (Designing Clothes for Veterans with Prosthetics), piše NPR.

moda-odeca-invalidi-kolica-pantalone