Magazin Godine Svet Život i godine

Henzioneri – penzioneri sa kokoškama

Projekat nazvan HenPower (moć kokoške) pokrenula je kreativna dobrotvorna organizacija posvećena starijima Equal Arts iz Britanije, a dobio je podršku premijera Dejvida Kameruna i gradonačelnika Londona Borisa Džonsona.

Ideja je da se poklanjanjem kokoške starijim usamljenim osobama pomogne da izbore sa samoćom i depresijom, a postoje i pozitivni rezultati kod pacijenata koji se bore sa depresijom.

Naime, zaposleni u domovima za negu starih prijavljivali su manju primenu anti-psihotičnih lekova tamo gde su kokoške korišćene za terapije.

Prvi takav projekat pokrenut je u delu Londona po imenu Noting Hil (poznat i po istoimenom filmu sa DŽulijom Roberts i Hju Grantom).

Preporučujemo i tekstove:

Trenutno se, u domovima za negu starih u severoistočnom Londonu, 700 penzionera stara o svojim kokoškama.

Premijer Dejvid Kameron čak je koristio i izraz “henzioneri” (“hen” kao kokoška) govoreći o pozitivnim efektima ovog projekta na usamljenost starih u domovima u Engleskoj, piše Telegraf.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija