Početna Magazin Godine Tehnologija i obrazovanje Fujitsu štap – štap nove generacije

Fujitsu štap – štap nove generacije

Fujitsu štap – štap nove generacije

Fujitsu Štap nove generacije“ opremljen je GPS-om i ekranom pomoću kojih će stariji moći da se lakše orijentišu, imaće i WiFi vezu, blutut i elektronske merače koji će nadzirati zdravstveno stanje korisnika. 

Već godinama dizajneri i istraživači rade na novim štapovima za starije: neki se posvećuju dizajnu, drugi novim tehnološkim rešenjima. Japanska firma Fujitsu, koja razvija i smartfone i računare za starije, igra na obe karte „inteligentnim“ štapom nazvanim „Štap nove generacije“.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Za starije osobe izlazak iz kuće predstavlja izazov, naročito ako im se zdravstveno stanje pogorša. Umor se brže javlja, oči se zamaraju, prisutan je strah od pada i gubitka orjentacije… Lista razloga za ostanak u kući sa godinama postaje sve duža.

Imajući to u vidu, Japan (najstarija zemlja na svetu) naporno radi na osmišljavanju robota i tehnoloških pomagala koji olakšavaju svakodnevicu starijih.

Za nekoliko godina, Japanci će se suočiti sa značajnim nedostatkom kvalifikovanog osoblja za brigu o starima. Nije onda teško razumeti zašto se Japan oslanja na nove tehnologije kako bi nadomestio taj nedostatak.

Među novim izumima našao se i „Štap nove generacije“, koji, ne samo da omogućava starijima da šetaju sa više samopouzdanja (što je njegova glavna namena), već je opremljen i GPS-om i ekranom pomoću kojih će stariji moći da se lakše orijentišu po Tokiju.

Inače, štap nove generacije imaće i WiFi vezu, blutut i elektronske merače koji će nadzirati zdravstveno stanje korisnika. New Generation Cane još uvek je prototip, ali se očekuje da proizvodnja ubrzo počne.