Početna Magazin Godine Tehnologija i obrazovanje Spoogle – Guglova kašika protiv tremora

Spoogle – Guglova kašika protiv tremora

Spoogle – Guglova kašika protiv tremora

Kada se pomene Gugl, najpre pomislimo na Internet pretraživača, ali ova američka kompanija se bavi i raznim izumima, od kojih je poslednji – kašika.

Ali, naravno, ne bilo koja kašika, već pravo malo tehnološko čudo, dizajnirano da olakša život ljudima koji imaju drhtavicu (esencijalni tremor) ili Parkinsonovu bolest.

Liftware kašika, koju neki već nazivaju Spoogle (Google + Spoon), „predviđa“ drhtanje ruke i pravi automatske korekcije kako bi zadržala ravnotežu. Tokom kliničkih testova, kašika je uspela da redukuje drhtanje u posudici za čak 76 odsto.

„Želimo da pomognemo ljudima u svakodnevnim aktivnostima, uz nadu da ćemo, dugoročno, saznati mnogo više o pojedinim bolestima“, rekla je predstavnica Gugla Kejtlin Džabari.

Do sada je razvijeno niz uređaja kao pomoć ljudima koji pate od tremora, ali tehnologija nikada dosad nije korišćena na ovakav inovativan način, smatraju stručnjaci.

– Ovo je potpuna novina – izjavila je neurolog dr Džil Ostrem za Kalifornijskog univerziteta, koja je izumiteljima kašike pomagala svojim savetima.

– Imala sam pacijente koji nisu mogli samoslatno da jedu, već su drugi morali da ih hrane. Sada mogu sami da jedu – objasnila je ona.

– Kašika neće izlečiti bolest, ali je za pacijente to pozitivan pomak – navela je Ostrem, prenosi AP.

Više od 10 miliona ljudi širom sveta, uključujući majku koosnivača Gugla, Sergeja Brina, pate od esencijalnog tremora ili Parkinsonove bolesti, javio je Tanjug a preneo B92.