Nove ideje za novo doba

Spoogle – Guglova kašika protiv tremora

Slika: Kašika koja kompenzuje tremor i omogućava obolelima od Parkinsona da jedu sami (potražite više detalja na Penzinu)

Kada se pomene Gugl, najpre pomislimo na Internet pretraživača, ali ova američka kompanija se bavi i raznim izumima, od kojih je poslednji – kašika.

Ali, naravno, ne bilo koja kašika, već pravo malo tehnološko čudo, dizajnirano da olakša život ljudima koji imaju drhtavicu (esencijalni tremor) ili Parkinsonovu bolest.

Liftware kašika, koju neki već nazivaju Spoogle (Google + Spoon), “predviđa” drhtanje ruke i pravi automatske korekcije kako bi zadržala ravnotežu. Tokom kliničkih testova, kašika je uspela da redukuje drhtanje u posudici za čak 76 odsto.

“Želimo da pomognemo ljudima u svakodnevnim aktivnostima, uz nadu da ćemo, dugoročno, saznati mnogo više o pojedinim bolestima”, rekla je predstavnica Gugla Kejtlin Džabari.

Do sada je razvijeno niz uređaja kao pomoć ljudima koji pate od tremora, ali tehnologija nikada dosad nije korišćena na ovakav inovativan način, smatraju stručnjaci.

– Ovo je potpuna novina – izjavila je neurolog dr Džil Ostrem za Kalifornijskog univerziteta, koja je izumiteljima kašike pomagala svojim savetima.

– Imala sam pacijente koji nisu mogli samoslatno da jedu, već su drugi morali da ih hrane. Sada mogu sami da jedu – objasnila je ona.

– Kašika neće izlečiti bolest, ali je za pacijente to pozitivan pomak – navela je Ostrem, prenosi AP.

Više od 10 miliona ljudi širom sveta, uključujući majku koosnivača Gugla, Sergeja Brina, pate od esencijalnog tremora ili Parkinsonove bolesti, javio je Tanjug a preneo B92.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija