Foto albumi Nove ideje za novo doba

Escajg za obelele od Parkinsonove bolesti

Slika: Kašika koja kompenzuje tremor i omogućava obolelima od Parkinsona da jedu sami (potražite više detalja na Penzinu)

Tremor pacijanata obolelih od Parkinsona otežava obavljanje svakodnevnih poslova, održavanje higijene, ali i jelo, s obzirom da otežava prinošenje hrane ustima što za posledicu ima ubrzano propadanje organizma.

Samo u SAD milion ljudi pati od Parkinsonove bolesti, a oko 10 miliona Amerikanaca imaju poremećaj drhtanja delova tela – tremor, koji se ponekad pogrešno tumači kao Parkinson, piše NPR.

Tremor otežava obavljanje svakodnevnih poslova, održavanje higijene, ali i jelo, s obzirom da otežava prinošenje hrane ustima. Ovo za posledicu ima ubrzano opšte propadanje organizma obolelog.

Inženjer Anupam Patak još u srednjoj školi radio je na ideji stabilizacije pušaka za vojnike u borbi, ali je želeo da učini nešto što će biše pomoći ljudima. Tako je razvijo kašiku koja anulira trzaje obolelih od Parkinsona.

Kašika je u prodaji od decembra 2013. godine pod imeno Liftware, i nije jeftina – košta oko 300 dolara, a Patak tvrdi da su već prodali preko 1.000 komada u prvih pet meseci. Sredinom 2014. godine planiraju da dodaju još neke elemente na ovu kašiku, kao što su nastavak za viljušku ili kutlača.

– Želimo da naš proizvod bude neka vrsta švajcarskog nožića, nešto što će pomoći mnogim ljudima da stabilizuju život i očuvaju nezavisnost – kaže Patak. Pogledajte i video rada Liftware kašike.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija