Početna Magazin Godine Tehnologija i obrazovanje Escajg za obelele od Parkinsonove bolesti

Escajg za obelele od Parkinsonove bolesti

Escajg za obelele od Parkinsonove bolesti

Tremor pacijanata obolelih od Parkinsona otežava obavljanje svakodnevnih poslova, održavanje higijene, ali i jelo, s obzirom da otežava prinošenje hrane ustima što za posledicu ima ubrzano propadanje organizma.

Samo u SAD milion ljudi pati od Parkinsonove bolesti, a oko 10 miliona Amerikanaca imaju poremećaj drhtanja delova tela – tremor, koji se ponekad pogrešno tumači kao Parkinson, piše NPR.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Tremor otežava obavljanje svakodnevnih poslova, održavanje higijene, ali i jelo, s obzirom da otežava prinošenje hrane ustima. Ovo za posledicu ima ubrzano opšte propadanje organizma obolelog.

Inženjer Anupam Patak još u srednjoj školi radio je na ideji stabilizacije pušaka za vojnike u borbi, ali je želeo da učini nešto što će biše pomoći ljudima. Tako je razvijo kašiku koja anulira trzaje obolelih od Parkinsona.

Kašika je u prodaji od decembra 2013. godine pod imeno Liftware, i nije jeftina – košta oko 300 dolara, a Patak tvrdi da su već prodali preko 1.000 komada u prvih pet meseci. Sredinom 2014. godine planiraju da dodaju još neke elemente na ovu kašiku, kao što su nastavak za viljušku ili kutlača.

– Želimo da naš proizvod bude neka vrsta švajcarskog nožića, nešto što će pomoći mnogim ljudima da stabilizuju život i očuvaju nezavisnost – kaže Patak. Pogledajte i video rada Liftware kašike.