Početna Magazin Godine Od radikalizma do humanizma…

Od radikalizma do humanizma…

Ministarstvo privrede negira jučerašnje informacije da se planira izjednačavanje svih penzija na 200 evra. Oni smatraju da starom čoveku humano društvo treba da obezbedi primanja koja su dovoljna za život 

Ministarstvo privrede nam ovih dana pokazuje da otupela srpska javnost ipak može da se uzburka.

Nakon iznošenja u javnost predloga o zdravstvenom osiguranju, juče je dnevni list Danas preneo da je Aleksandar Stevanović, savetnik ministra Saše Radulovića, izjavio da se planira rešenje problema penzionog sistema tako što bi se primanja budućih penzionera izjednačila i spustila na minimalan nivo dovoljan za život. Prema trenutnim računicama, to bi bilo oko 200 evra mesečno.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ovo bi uticalo samo na buduće penzionere, s tim da bi se penzija računala iz dva dela, do donošenja novih pravila i nakon njih. U jučerašnjem članku dat je i primer računanja penzije za zaposlenog kome je 50 godina.

Danas, ministarstvo privrede negira ovu informaciju. „Potpuno je netačno da će svim budućim penzionerima penzije biti samo 200 evra mesečno. Svaki građanin koji radi i uplaćuje penzijsko osiguranje svakako će i u svakoj formi penzione reforme imati više od ovog minimalnog iznosa„, naglašeno je u saopštenju ministarstva.

„Ministarstvo privrede smatra da, u okviru penzione reforme i uvođenja univerzalne socijalne zaštite, čak i ako neko nije imao nijedan dan radnog staža, kada dođe u godine za penziju, humano društvo treba da mu obezbedi primanja koja su dovoljna za život i egzistencijalne potrebe“.

U ministarstvu privrede ističu, prenosi Fonet, važnost reforme penzionog sistema za smanjenje nameta na rad...