Početna Magazin Godine Zdravlje Znamo li šta jedemo?

Znamo li šta jedemo?

Znamo li šta jedemo?

Ne znamo šta jedemo, a sve nas više zbunjuju što nas više (dez)informišu. Meso iz uvoza kome ističe rok, ilegalno uvezeno meso puno hormona. Imamo li mogućnost kotrole?

Nekada smo mogli da se hvalimo svojim umećem da izaberemo najbolju lubenicu ili najbolje parče mesa. Danas oko nije dovoljno.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ne znamo šta kupujemo, a sve nas više zbunjuju što nas više (dez)informišu. Ne znamo da li smo naivni ako verujemo svojoj državi da nas štiti. Ne znamo da li isuviše rizikujemo ako verujemo prodavcu koji možda ni sam ne zna tačno šta prodaje.

Uvozi se velika količina mesa. Prema podacima koje je objavio Blic, od početka 2013. do 20. novembra 2013. u Srbiju je uvezeno 14.000 tona mesa. Na Veterinarskom institutu upozoravaju da je deo mesa iz uvoza pri samom kraju roka trajanja. Institut ne može ništa da učini, a preduzeća koja uvoze meso kažu da to čine samo zato što je apsolutno neisplativo kupovati od srpskog seljaka, ali da je meso višestruko provereno kako od države, tako i od samog uvoznika.

Dodatna sumnja se javlja kada se objave podaci da meso iz uvoza stiže uglavnom iz susednih zemalja, dok svi uvoznici mesa tvrde da ga nabavljaju iz zapadnoevropskih zemalja gde je stroga kontrola.

Najviše zabrinjava javna tajna da se, preko Kosova uglavnom, uvozi meso iz Brazila i Argentine tj. zemalja koje pune životinje hormonima što je po evropskim standardima, i po srpskim još uvek, zabranjeno. Kupuju li ovo meso oni koji navodno prodaju prerađevine od mesa životinja koje su pasle po srpskim pašnjacima? Takva pitanja se opet javljaju jer je lako uporediti količine koje ovi proizvođači prodaju sa brojem grla koje Srbija ima.

I svi imaju dobro objašnjenje, a mi nemamo predstavu šta jedemo.

 

Na fotografiji: Tanjir iz serije „Plates What we eat“ (Tanjiri – Šta jedemo) britansko-kiparskog dizajnera Konstantinosa Ekonomidesa sa Mikser festivala