Legrad – Celo naselje kao dom za stare

Nije nečuveno da celo jedno naselje bude svojevrstan dom za stare. Jeste, nažalost, neobično za balkanske zemlje. U Hrvatskoj počinju sa projektom za koji se nadaju da će biti jedan u nizu u toj zemlji. Mi se nadamo da će se ideja raširiti i po regionu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografija (detalj): Wkipedia

Celo jedno naselje može biti koncipirano kao dom za stare. U razvijenim zemljama (koje su ujedno imaju i staro stanovništvo) ovo je koncept koji se odavno primenjuje. Ideja je ista, primena se razlikuje i prilagođava različitim društvima i specifičnim potrebama.

Podsećamo:

U našem regionu, nažalost, nema ovakvih naselja. To bi uskoro moglo da se promeni. Podravsko naselje Legrad počinje sa razvojem ove vrste projekta.

Legrad je poslednjih sedmica postala poznata široj javnosti po projektu prodaje kuća mladim porodicama. Ove kuće se prodaju za svega 13 evrocenti.

Legrad, međutim, već neko vreme planiraju gradnju naselja za starije osobe, prenosi N1. Stanovnici ovog naselja imali bi svu potrebnu negu, poput gerontodomaćica i medicinskog osoblja.

Zbog zakona, zaustavljen projekat „dnevnog boravka za starije“

Ideja se rodila kad su shvatili da zbog zakonskih prepreka ne mogu da realizuju projekt prenamene stare škole u „dnevni boravak za starije“. Taj boravak trebalo je da bude namenjen starijim osobama kojima je potrebna stalna briga.

Naime, u Legradu ima dosta starijih kojima je potrebna svakodnevna pomoć. Čak i onim starijima koji ne stanuju sami, potrebna je ova vrsta usluge jer njihovi ukućani ne mogu, zbog radnih obaveza, da o njima brinu ceo dan.

Legrad je zato nameravao da starijim građanima obezbedi „dnevni boravak“ u kome bi mogli da provode deo dana. U ovom boravku bi im im gerontodomaćice i medicinsko osoblje pružali  potrebnu negu.

Podsećamo i na situaciju kod nas:

Nakon što je opština, zbog zakonskih prepreka, morala da odustane od projekta „dnevnog boravka za starije“, počeli su da razvijaju zamisao o gradnji naselja za starije i nemoćne. Ovo naselje bi imalo stalne stanare, ali i one koji bi u njemu provodili samo deo dana.

Ivan Sabolić, načelnik opštine Legrad potvrdio da planiraju etapnu gradnju naselja u kojem bi živele isključivo starije osobe.

On nahlašava da ovo nije moguće realizovati u kratkom roku. Procenjuje se da su potrebne godine da naselje zaživi. Za početak, Legrad bi kupio nekoliko manjih kuća. Od njih bi krenuli da obrazuju malo naselje za starije sugrađane.

Pokaže li se da projekt ima smisla, opština bi otkupila nekoliko hektara zemljišta i ozbiljnije širila naselje s prizemnim kućama.

Demografska slika u Hrvatskoj uzrok kašnjenja ove vrste projekata

Proces bi se odvijao etapno, odnosno prema broju zahteva za smeštaj starijih i nemoćnih, a deo naselja bio bi rezervisan i za „dnevni boravak“.

Sabolić kaže da razmišljaju o tome da naselje ne bude rezervisano isključivo za stanovnike opštine Legrad. Ono bi vremenom postalo otvoreno i za korisnike iz drugih hrvatskih županija.

„Zbog demografske slike Hrvatske, odavno se kasni s takvim projektima u celoj zemlji“, ocenio je Sabolić. On ne vidi razlog zašto Legrad ne bi bio prvi koji će preslikati projekte uobičajene u razvijenim zemljama.

Legrad je mirno mesto sa dve hiljada stanovnika okruženo prirodom, pa je time pogodno za smeštaj i kvalitetnu brigu o starijima.

Sabolić „izaziva“ ostale opštine i gradove da se pridruže trci, kako bi smeštaj starijeg stanovništva u Hrvatskoj dobio sasvim drugačiju formu od dosadašnje.

Kaže kako mu neće biti žao ako ih neko s većim budžetom pretekne, važno je da Hrvatska uistinu postane socijalna država koja brine o svojim starijim građanima.