Izgradnja naselja za stare (penzionerska sela) olakšava rad institucijama lokalnih samouprava, a istovremeno oslobađaj ostale nekretnine za mlade porodice – situacija u kojoj svi dobijaju.

Skoro svako novonastalo „selo“ (naselje) namenjeno penzionerima u Velikoj Britaniji vrlo brzo se rasproda, pa investitori očekuju od vlade da dozvoli fleksibilnije propise za gradnju nekretnina namenjenih starim osobama.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Izgradnja ovih naselja ne samo da olakšava rad institucijama lokalnih samouprava s obzirom da u svom sastavu imaju i dnevne centre i druge specijalizovane ustanove za stare, već istovremeno oslobađaju ostale nekretnine za mlade porodice.

Očekivani životni vek za Britance je 78,7 godina, a za Britanke 82,6 godina. Mnogi od njih žive u prevelikim kućama koje ne mogu da održavaju, i koje bi najradije prodali. Jedna od ideja jeste da stari menjaju svoje kuće za stan u specijalizovanom naselju.

Jedno od ovakvih naselja, Wadswick Green, nudi stanove za starije od 60 po cenama od 290.000 funti, što je relativno pristojna cena za Britansko tržište nekretnina. Međutim, ove kuće su namenjene i za mlađe, ljude u 40-im i 50-im godinama, koji će od aprila 2015. godine moći da raspolažu svojom penzionom ušteđevinom, umesto kao do sada, samo da jednog dana primaju rate.

Naselje raspolaže sa 246 dvosobnih, trosobnih i četvorosobnih stanova (Britanci ne računaju dnevnu sobu u broj soba).

Procene su da generacija bejbibumera koja odlazi u penziju poseduje oko 40 odsto tržišta nekretnina u Britaniji koje iznosi 2,5 triliona funti, piše Express.