Kraći policijski čas, šetnja za penzionere

Policijski čas će biti kraći, a penzioneri će moći u šetnju tri puta nedeljno po pola sata. Obe mere stupaju na snagu od utorka, 21. aprila 2020.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije saopštio je da će od utorka, 21. aprila policijski čas biti sat vremena kraći – zabrana kretanja će važiti od 18 do 5 časova. Penzioneri će tog dana moći da izaberu vreme za šetnju od 18 do 1 sat. Ta šetnja treba da traje do pola sata.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Stariji od 65 godina, odnosno stariji od 70 godina u mestima manjim od 5.000 stanovnika, moći će posle praznika da izlaze u šetnju utorkom, petkom i nedeljom. Vreme za njihovu šetnju, u trajanju od pola sata, odobreno je u toku trajanja policijskog časa, saopštio je i Predrag Kon, epidemiolog na redovnoj konferenciji za novinare.

„Penzioneri će od 18 do 1 imati mogućnost da izaberu svojih pola sata za šetnju. Cilj nam je da izbegnemo da svih 1,5 do 1,7 miliona penzionera bude u isto vreme na ulicama“, objasnio je Vučić.

Dosadašnje pravilo za odlazak u prodavnicu za penzionere će ostati na snazi, rekao je Vučić. Narednih nedelja, penzionerima će možda biti omogućeno svaki dan da izlaze u tom periodu.

Aleksandar Vučić je rekao da će se ići na ublažavanje i drugih mera. Od sledeće sedmice trebalo bi da bude dozvoljeno otvaranje svih zanatskih radnji. Od 27. aprila otvaranje je predviđeno i za sve druge radnje.

Frizerski saloni, saloni lepote i teretane počeće da rade iza 27. aprila, ali uz posebnu zaštitu.

A od maja…

Od prvog maja razmatraće se i delimično otvaranje međugradskog saobraćaja, kao i restorana i kafića.

Isplata po 100 evra svim punoletnim građanima, prema rečima Aleksandra Vučića, biće 11. ili 12. maja 2020. godine.

Izvori: Danas, B92
FotografijaMarko Nikolajević za Penzin

Podsećamo:

Psiholog Žarko Trebješanin kaže da je dobro što je doneta odluka o izlasku penzionera iz kuće. Misli, međutim, da nije dobro što se toliko čekalo.
V. Nema razloga da stariji budu kao u samici

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je rekla da će stariji možda ostati u izolaciji do 2021. godine, preneli su mediji.
V. Stariji u izolaciji možda do 2021.