Koliko bi to „povećanje“ penzija moglo biti?

Nakon priče o povećanju penzija, sledi ona o visini tog povećanja. Bitno da se priča. U pitanju je usklađivanje penzija do koga, po zakonu a ne bilo čijim najavama, treba da dođe u januaru 2021. godine. Koliko bi to „povećanje“ penzija moglo da iznosi, zavisi od par, zakonom utvrđenih, stvari. Udruženja penzionera bi mogla da zatraže i dodatno, vanredno usklađivanje.

Očekuje se da će narednih dana biti saopšteno za koliko će biti povećane penzije, tačnije koliko će biti njihovo usklađivanje. Prošle godine se čekalo do oktobra da bi se saznalo za koji procenat će biti uvećane penzije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Podsećamo, penzije su od ove godine usklađuju po švajcarskoj formuli. To znači usklađivanje „u procentu koji predstavlja zbir polovine procenta rasta potrošačkih cena i polovine procenta rasta zarada, bez poreza i doprinosa“.

Dakle, kretanje plata i inflacije od jula prošle do juna ove godine podjednako utiču na povećanje penzija.

Dok Fiskalni savet smatra da bi rast veći od četiri odsto bio ekonomski neopravdan, nadležni najavljuju da će penzije porasti i više od onoga što sledi po švajcarskoj formuli.

Prošle godine se čekalo do kraja oktobra na podatak koliko će biti penzije biti povećane zarad usklađivanja. Tada smo saznali da će penzije od januara 2020. godine biti uvećane za 5,4 odsto.

Siniša Mali, ministar finansija najavljuje da će se već tokom ovog meseca znati procenat usklađivanja.

„Mi ćemo bukvalno u narednih par dana imati informaciju oko planiranog povećanja penzija za narednu godinu. Upravo završavamo analizu rasta plata i inflacije do septembra ove godine, takva je ta formula.“

Udeo prosečne penzije u prosečnoj plati – ispod 50%

Prosečna penzija od 27.700 dinara, u ovom trenutku je 47 odsto prosečne plate.

Vasilije Belobrković iz Saveza penzionera Srbije naglašava za RTS da je stav Saveza da se i dalje poštuje švajcarska formula.

Međutim, u Savezu smatraju da je potreban i „jedan pravedniji odnos između prosečnih plata i prosečnih penzija“, kaže Belobrković.

„Oko 75 odsto penzionera prima ispod 20.000 dinara. To je zaista teško izdrživo. Zbog toga ćemo verovatno inistirati i dogovarati sa Vladom u skladu sa njenim mogućnostima, da se taj korektivni faktor unese i da penzija ne bi smela da pada ispod 50 posto“, kaže Belobrković.

Između ostalog, penzije bi trebalo vanredno usklađivati kad god one padnu ispod 50 odsto od penzija.

Podsećamo i na vest: