Jednokratna pomoć i usklađivanje penzija – jednom godišnje

Jednokratna pomoć u novembru 2019. jeste nešto na šta penzioneri Srbije mogu da računaju – usvojen je rebalans budžeta Fonda PIO. Usklađivanje penzija, o kome se raspravlja, biće samo jednom godišnje.

Jednokratna pomoć u novembru 2019.

Skupština Srbije usvojila je 30. oktobra 2019. godine rebalans ovogodišnjeg Finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fonda PIO). Njime se omogućava isplata jednokratne pomoći penzionerima od po 5.000 dinara. Jednokratnu pomoć penzioneri će dobiti 4. novembra.

Siniša Mali, ministar finansija ranije je izjavio da su sredstva obezbeđena zahvaljujući ostvarenim prihodima od doprinosa za PIO u višem iznosu od planiranih za period januar – avgust 2019.

Sredstva su obezbeđena i na osnovu nižeg izvršenja rashoda, pre svega po osnovu prinudnih naplata po sudskim sporovima.

Ukupni prihodi i primanja Fonda PIO utvrđeni su u iznosu od 668,14 milijardi dinara. To je za 8,04 milijardi dinara više od predviđenog iznosa.

Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju uređeno je da se sredstva Fonda PIO mogu izuzetno koristiti za isplatu novčane pomoći korisnicima penzije kada je takva pomoć potrebna velikom broju korisnika. Isplata jednokratne novčane pomoći vrši u iznosu koji utvrdi Vlada.

Usklađivanje penzija u januaru 2020.

Penzije bi, ako se u Narodnoj skupštini usvoji predlog o uvođenju švajcarskog modela, trebalo da budu usklađene sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade. S obzirom na to kakav je odnos snaga u parlamentu, nema razloga da se očekuje da ove izmene neće biti usvojene. U tom slučaju, penzije će od januara 2020. godine biti veće za 5,4 odsto.

Međutim, kako je za RTS rekao Vasilije Belobrković iz Saveza penzionera Srbije, „neće se usvojiti da (usklađivanje) bude dvaput godišnje, nego jedanput“. Belobrković smatra da će penzioneri Srbije to što će usklađivanje biti samo jednom godišnje lako prihvatiti. Naglašava da je „švajcarski sistem dobar, jer je predvidiv za svakog penzionera, otprilike zna šta ga očekuje i u smislu povećanja i uopšte kretanja penzija“.

Mihajlo Radović iz Udruženja sindikata penzionera Srbije se ne slaže sa tim.

„Mi smo opet i tim modelom oštećeni zato što se zakonom planira da se usklađivanje izvrši jednom godišnje na bazi protekle godine. Ne znam zašto se to tako radi. Mi tako praktično finasiramo državu, Fond… Koga finasiramo? Da nam na kraju godine dali ono što smo mi već potrošili.“

Podsećamo da ni Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica nema pozitivno mišljenje o najavljenom modelu usklađivanja: USPVLS o uvođenju švajcarske formule

Da švajcarski model nije sjajan za penzionere Srbije, kako se navodi u većini medija, misli i Milan Ćulibrk, urednik NIN-a.

„Penzionerima će to samo održati status kvo, dakle njihova kupovna moć neće biti ni za malo veća. Ako se obistini pretpostavka i obećanje predsednika Srbije da će prosečna plata uskoro biti 500 evra, prosečna penzija će pasti na 46-47 odsto prosečne plate. To je neuporedivo lošija pozicija za penzionere nego 2009. Tada su imali preko 60 prosečne plate“, rekao je Ćulibrk za N1.

Izvori: Beta, RTS, N1
FotografijaSharon Ang za Pixabay

Podsećamo na tekst: