Sindikati i poslodavci bez dogovora o minimalcu

Predstavnici sindikata i poslodavaca nisu uspeli da približe stavove u pogledu visine minimalne cene rada u idućoj godini.

Danas, 8. septembra 2020. godine, održan je poslednji sastanak pregovaračkih timova pre održavanja kolegijuma i sednice Socijalno-ekonomskog saveta. Predstavnici sindikata i poslodavaca ostali su pri svojim, ranije iznetim predlozima odnosno bez dogovora o minimalcu.

Minimalnu zaradu prima oko 350.000 ljudi u Srbiji. Vlada je povećala minimalnu zagarantovanu zaradu sa 27.000 dinara na oko 30.000 dinara u 2020.

Stavovi sindikata o povećanju minimalca

Duško Vuković, potpredsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije rekao je nakon sastanka da su predstavnici vlade, odnosno resornih ministarstava, ostali pri stavu da minimalna zarada može da raste četiri do šest procenata. Ovaj stav dele i poslodavci.

„Unija poslodavaca je izrazila spremnost da povećanje bude i 10 odsto, ali traže za to ustupke u pogledu povećanja neoporezivog dela zarade“, kaže Vuković.

Stav sindikata je da bi minimalac trebalo da prati visinu minimalne potrošačke korpe. Ona trenutno iznosi oko 37.000 dinara.

„Možda bismo i pristali na povećanje koje bi bilo dve ili tri hiljade ispod tog iznosa. Tako bismo poslali poruku vladi i poslodacima da razumemo ekonomsku situaciju i da se izjednačavanje minimalca i potrošačke korpe prolongira za 2022. godinu“, kaže Vuković.

Svako prihvatanje povećanja ispod tog iznosa, naglašava Vuković, daje osnovu da se nastavi sa politikom jeftine radne snage i daljeg povećanja društvenih nejednakosti.

Čedanka Andrić iz UGS „Nezavisnost“ kaže da su predlozi države i poslodavaca za sindikate neprihvatljivi. Sindikati insistiraju na tome da se minimalna zagarantovana zarada izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom.

Stavovi poslodavaca o povećanju minimalca

Nebojša Atanacković, sada počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije kaže da se u privredi nisu stekli uslovi da bi došlo do povećanja minimalca za više od četiri do šest procenata.

Očekivanja da on raste, prema njegovim rečima, nisu realna. Ako bi povećanje išlo više od realnog, poslodavci bi tražili donošenje paketa mera. Taj paket podrazumeva, pre svega, smanjenje poreza i doprinosa za najmanje jedan procenat, povećanje neoporezivog dela dohotka, kao i ukidanje parafiskalnih nameta koji predstavljaju veliki trošak za preduzeća.

Sutra, 9. avgusta, treba da se održi kolegijum, a 14. septembra sednica Socijalno-ekonomskog saveta.

Izvor: SSSS
FotografijaLisa Kristine