Početna Magazin Godine Saznajte sami kakvu kafu pijete (mali kućni eksperiment)

Saznajte sami kakvu kafu pijete (mali kućni eksperiment)

Saznajte sami kakvu kafu pijete (mali kućni eksperiment)

Malo kafe, sirćeta i joda jeste sve što vam je potrebno da testirate kvalitet kafe koju koristite. Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) poziva da sami proverimo koliko je čista kafa koju kupujemo, a koliko u njoj zapravo ima drugih sastojaka, i da li se rezultat kućnog eksperimenta kvaliteta kafe poklapa sa deklaracijom na ambalaži…

Najčešće ni sami nismo svesni sve lošijeg kvaliteta kafe koja se nalazi na tršižtu. Reč je o različitim mešavinama prave i surogat „kafe“, a potrošači su dovedeni u zabludu, jer na nekim ambalažama nije jasno naznačeno šta iste sadrže.

Surogat kafa se dobija mešanjem kafe sa pšenicom, ječmom, raži i drugim žitaricama, a rezultat toga je jeftinija kafa lošijeg kvaliteta.

Kod nekih kafa ovo se može primetiti jer su zrna žitarica i stabljika krupnija zbog lošijih mašina za mlevenje pa se u kafi vide „žućkaste“ mrvice, ali kod nekih kafa uz pomoć dodatnih boja i finijeg mlevenja, razliku ne možemo da primetimo golim okom.

Ukoliko niste sigurni da li je kafa koju ste kupili surogat ili ne, možete samostalno izvršiti proveru na sledeći način…

Kućni test za kvalitet kafe

Potrebno vam je sledeće: kafa, sirće, voda i povidon jod.

Priprema ekperimenta:

 • Zakuvati kafu.
 • Sipati u šolju i skloniti penu.
 • Ostaviti da se ohladi i talog slegne.
 • Uzeti tri supene kašike kafe i sipati u čašu sa 150-200 ml hladne vodom pa promešati
  (najbolje flaširane, osim Prolom zbog visoke Ph vrednosti).
 • Dodati 4 kafene kašičice sirćeta, pa promešati.
 • Dodati povidon jod u mlazu iz originalne bočice uz mešanje.

Takozvana jodna reakcija, u kojoj jod i skrob (iz žitarica) daju kompleks izrazito plave boje, pokazaće da li je kafa boljeg ili lošijeg kvaliteta:

 • Ako je kafa čista ona će zadržati svoju originalnu boju – bledobraon zbog razvodnjenog uzorka bez taloga. Ova boja će ostati koliko god povidon joda da dodajete.
 • Ukoliko je surogat prisutan dobijeni rastvor u čaši će pomodreti.
 • Ukoliko vam se modra boja gubi nakon mešanja dodajte još i stvoriće se ponovo i možda ponovo izgubiti, što sve zavisi od količine dodatog surogata (tj. skroba iz istog).

Pogledajte i video snimak:

Nacionalna organizacija potrošača Srbije poziva vas da im javite rezultate zajedno sa fotografijom deklaracije kafe da se utvrdi da li je rezultat ekperimenta u skladu sa deklaracijom.