Jogurt pomaže kod visokog krvnog pritiska

Jogurt, sudeći prema novoobjavljenom istraživanju australijskih i američkih naučnika, pomaže kod visokog krvnog pritiska ili hipertenzije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Jogurt bi mogao biti nova najbolja namirnica za osobe sa visokim krvnim pritiskom. Ovo tvrde autori istraživanja koje je objavljeno novembra meseca 2021. godine u časopisu „International Dairy Journal„.

Visok krvni pritisak (hipertenzija) povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti kao što su srčani i moždani udari.

Aleksandra Vejd i njene kolege sa Univerziteta Južne Australije i američkog Univerziteta Mejn sproveli su ovo istraživanje sa podacima 915 ljudi. Oni su analizirali vezu između konzumiranja jogurta i krvnog pritiska. Hipertenzija je definisana kao krvni pritisak jednak 140/90 mmHg ili veći od toga.

Kod osoba koje pate od visokog krvnog pritiska, čak i male količine jogurta bile su povezane sa snižavanjem pritiska. Redovna konzumacija jogurta bila je povezana sa znatnim smanjenjem pritiska. Kod osoba koje su redovno konzumirale jogurt, vrednosti krvnog pritiska bile su za skoro sedam poena niže u odnosu na ljude koji nisu konzumirali jogurt.

„Ovo se objašnjava činjenicom da mlečni proizvodi sadrže nekoliko mikronutrijenata, uključujući i kalcijum, magnezijum i kalijum. Oni svi imaju ulogu u regulisanju krvnog pritiska“, objašnjava naučnica.

„Jogurt je posebno zanimljiv jer sadrži i bakerije koje podstiču oslobađanje proteina koji snižavaju krvni pritisak.“

Podsećamo da su finski i japanski naučnici otkrili 2004. godine da namirnice koje sadrže laktobacilus kulture – poput kiselog mleka i jogurta – mogu da snize krvni pritisak. Unos ovih namirnica pomaže kod snižavanju pritiska onih osoba koje imaju umerenu hipertenziju, zaključili su. V: Hipertenzija ili visoki krvni pritisak – ishrana i navike koje pomažu

 

Istraživanje: Higher yogurt intake is associated with lower blood pressure in hypertensive individuals
Izvor: University of South Australia
Fotografija: Mae Mu sa Unsplash