USPVLS: Otimanje od penzionera se nastavlja

USPVLS upozorava da se otimanje od penzionera Srbije nastavlja. Naime, usklađivanje prema tzv. švajcarskoj formuli u Srbiji se vrši uz zakašnjenje. Time su penzioneri sada – zakinuti. Prenosimo saopštenje USPVLS

Posle analize Istinomera na osnovu podataka Ministarstva finansija o kretanju penzija od 2012. do 2021. godine u kojoj se dokazuje da su penzije tek početkom 2021. godine dostigle realnu vrednost iz 2012. godine, očekivali smo njihov realan rast, međutim…

Prema objavljenim podacima Republičkog zavoda za statistiku, međugodišnja inflacija od novembra 2020. godine do novembra 2021. godine iznosi 7,5 odsto. Kada je reč o hrani, prema zvaničnim podacima, poskupeli su: ulje i mast – 22,5 odsto, povrće – 20,5 odsto, voće – 16,9 odsto, sveže meso – 22,6 odsto. U analizi rasta cena koju je izvršila Narodna banka Srbije, rast navedenih proizvoda je i veći.

Usklađivanje penzija kao ustavna obaveza države se, posle višegodišnjeg ignorisanja, od početka 2020. godine sprovodi primenom takozvane švajcarske formule. Takozvane zbog toga što je ona u Srbiji dobila poseban oblik jer se penzije usklađuju sa podacima koji ne obuhvataju rast cena i zarada druge polovine godine koja prethodi usklađivanju.

Prema podacima o rastu cena i zarada od jula 2020. do juna 2021. godine u odnosu na juli 2019. do juna 2020. godine, penzije u Srbiji od 1.januara 2022. godine treba da se usklade za 5,5 odsto. Međugodišnja inflacija očigledno je već pojela usklađivanje penzija početkom 2022. godine od 5,5 odsto. Penzije će ponovo imati manju vrednost nego što su je imale 2012. godine. Ili u „zlatnom dobu“ penzioneri i ne treba da troše struju, jedu voće, povrće, meso i pripremaju hranu na ulju?

Usklađivanje penzija nije novi trošak za budžet. Naime, on se rastom inflacije on dodatno puni i novcem penzionera a rastom zarada rastu prihodi Fonda PIO po osnovu uplata doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje na povećane zarade. Nedovoljnim usklađivanjem penzija taj novac se preusmerava na druge korisnike budžeta i tako penzioneri dodatno osiromašuju. Periodične dodele novčane pomoći pred izbore najvećem broju penzionera pomažu da samo na nekoliko dana zaborave siromštvo u kojem žive.

Takozvana švajcarska formula koju su vlasnici pogače i noža dizali u nebesa je očigledno smišljena da penzionere dovede na prosjački štap. Možda vlastodršci u svojoj pohlepi i nisu toliko odgovorni koliko organizacije penzionera koje ih podržavaju i ćute!

Bez reforme deformisanog penzijskog sistema Srbije većini penzionera se neće povratiti pravo na dostojanstvenu starost.

Jovan Tamburić, predsednik
Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije

Grafikon preuzet sa Istinomera