Društvo Magazin Godine Svet

Indija: Dnevni centri za stare i pomoć osobama sa invaliditetom

U Indiji se otvaraju novi dnevni centri za stare, a indijska vlada je skoro utrostručila godišnja izdvajanja za njih. 

Indijska ministarka zadužena za razvoj žena i dece, najavila je otvaranje novih 10 javnih dnevnih centara za negu starih u saveznoj državi Karnataka, gde ih sada ima svega četiri.

Određeno je i 10 gradova ove oblasti na jugozapadu Indije koji će dobiti dnevne centre. Takođe, vlada je skoro utrostručila godišnja izdvajanja za ove centre: sa 415.000 na 1.120.000 rupija (sa 5.000 na 13.700 evra).

Istovremeno je telefonska linija za pomoć starima, koja je bila dostupna u 14 od 30 distrikta Karnatake, sada proširena na celu ovu oblast.

Ministarka je podsetila da bi u Indiji lokalne samouprave trebalo da odvoje 10 odsto svojih fondova za razvoj za potrebe osoba sa invaliditetom. Zato je skrenula pažnju da bi lokalne samouprave trebalo da provere da li bi trebalo da se na sličan način staraju i o starijim sugrađanima, piše Hindu.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija