Početna Magazin Godine Isplata penzija iz Republike Srpske za stanovnike Srbije kasni 40 dana

Isplata penzija iz Republike Srpske za stanovnike Srbije kasni 40 dana

Isplata penzija iz Republike Srpske za stanovnike Srbije kasni 40 dana

Penzioneri u Srbiji koji penzije primaju iz Republike Srpske – njih više od 19.000, nije primilo novac 40 dana što je zakonski rok za isplatu. U PIO Srpske kažu: “Sve je u savršenom redu i ne bi trebalo praviti probleme.”

Fotografija (sasvim slučajno i bez mnogo veze): Ljubavna priča iz Ivanjice

Više od 19.000 penzionera u Srbiji koji penzije primaju iz Republike Srpske novac nije dobilo 40 dana. Poslednja isplata bila je 19. februara i od tada na račun im nije legao nijedan jedini dinar, a 31. mart je, po zakonu o PIO, poslednji dan da čekovi stignu, pišu Novosti.

Pročitajte tekst: Federacija BiH i Republika Srpska: penzioni sistem neodrživ

Najveći problem je, kako kaže čitateljka Novosti Milka Jovanović, što novac nikada ne stiže istog dana i nikada ne mogu da računaju sigurno na isplatu. “Pre više od dve nedelje svoje penzije primili su korisnici koji žive tamo, a mi smo očigledno nebitni pošto boravimo u drugoj državi i nismo sigurni glasači” ističe ona.

U Penzionom fondu Republike Srpske objašnjavaju da nema nikakvih zastoja u isplati i da penzioneri u Srbiji ne treba da brinu jer će im novac stići najkasnije do 1. aprila.

“Sve je po zakonu”, kaže Tihomir Joksimović iz PIO Srpske. “Naime, po ovdašnjim propisima ček za prethodni mesec, u ovom slučaju februar, trebalo bi da bude isplaćen do kraja sledećeg, odnosno 31. marta.”

Kako objašnjava Joksimović za Novosti, od Nove godine čekove za svih 253.000 penzionera isplaćuje Trezor Srpske i još uvek su u “periodu prilagođavanja” na novi sistem. To je navodno veliki finansijski pritisak na ovu instituciju koja ne uspeva da se izbori s tim.

“Prilagođavanje će trajati nekoliko meseci, dok se ne dođe do toga da svi penzioneri u Srpskoj i inostranstvu dobiju novac u roku od sedam dana”, kaže Joksimović. “Sve je u savršenom redu i ne bi trebalo praviti probleme.”

Ovo je u poslednjih nekoliko meseci najduži period u kome najstariji sugrađani u Srbiji, koji su radni vek proveli u Srpskoj, čekaju na svoj novac. Penzioni ček za januar u Srbiju je stigao 19. februara, a decembarski 23. januara.

Oko 211.000 penzionera koji žive preko Drine novac su dobili u periodu od 10. do 18. marta i ni tamo nikada nema pravila ko će biti prvi na listi isplate. Nepisano je pravilo, međutim, da se prvo isplaćuju oni, pa onda penzioneri koji žive u inostranstvu.