Početna Magazin Godine Još jedna potvrda: Priroda smiruje nervni sistem

Još jedna potvrda: Priroda smiruje nervni sistem

Još jedna potvrda: Priroda smiruje nervni sistem

Zna se da boravak u prirodi prija ljudskom organizmu, ali nije tačno utvrđeno na koji način. Holandski naučnici su sada utvrdili da sam pogled na prirodu smiruje nakon stresa.

Sve veći broj naučnih istraživanja pokazuje da su ljudi koji vreme provode napolju na suncu, u zelenilu i prirodi obično srećniji i zdraviji od onih koji to ne čine. Šta se tačno dešava u organizmu kada boravimo u prirodi, u velikoj meri je nepoznato. Nije čak ni jasno utvrđeno da li je sama priroda odgovorna za te dobrobiti ili bi one mogle biti posledica fizičke aktivnosti, sunčeve svetlosti ili druženja, piše Njujork Tajms.

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu International Journal of Environmental Research and Public Health doprinosi nalaženju odgovora na ovo pitanje. Magdalena van der Berg sa Univerziteta u Amsterdamu i njene kolege istražili su uticaje izlaganju prirodi na autonomni nervni sistem koga čine simpatički i parasimpatički sistem.

  • Simpatički sistem reaguje na stres pokretanjem tzv. reakcije „bori se ili beži“ (eng. „fight-or-flight“), što uključuje i ubrzanje srčanog ritma.
  • Parasimpatički sistem ima suprotnu funkciju – smiruje organizam.

Holadnski naučnici su sproveli istraživanje sa 46 studenata univerziteta koji su bili opremljeni senzorima za praćenje aktivnosti njihovog srca. Pre i nakon rešavanja matematičkih problema, na računaru su im pokazane slike prirode ili urbanih sredina sa građevinama. Matematički problemi su osmišljeni tako da izazovu visok nivo stresa. Slike prirode nisu bile slike veličanstvenih divljih predela, već slike mirnije, ljudima bliže prirode, kao što su gradski parkovi.

Kada su učesnici istraživanja gledali fotografije zelenih površina nakon stresnog zadatka, njihov parasimpatički sistem bi se aktivirao, između ostalog smirujući i puls. To se nije dešavalo tokom gledanja fotografija urbanih sredina. Kada su iste slike prirode učesnici gledali pre stresnog zadatka, one nisu doprinosile smanjivanju reakcije na stres.

Ovi rezultati ukazuju na značajnu ulogu parasimpatičkog nervnog sistema u oporavku organizma nakon stresa, ali ne i u zaštiti od stresa u budućnosti, zaključuje Van der Berg. Veliko je iznenađenje da tako jednostavni nadražaji (bez spektakularnih slika, bez zvuka, bez mirisa i sl) imaju uticaja na organizam. Ti uticaji bi bili još snažniji, kaže naučnica, prilikom šetnje kroz tu istu prirodu ili čak prilikom posmatranja zelenila kroz prozor.

Ako niste u mogućnosti da svaki dan sebi priuštite šetnju kroz prirodu ili makar pogled na zelenilo, kao sliku skrinsejvera (slike na računaru) izaberite fotografiju prirode ili svoj prostor ukrasite takvim fotografijama i sobnim biljkama.