Početna Magazin Godine Penzija Srbija i Republika Srpska potpisale Protokol iz oblasti PIO. Veliki dug BiH i RS Srbiji (video)

Srbija i Republika Srpska potpisale Protokol iz oblasti PIO. Veliki dug BiH i RS Srbiji (video)

Srbija i Republika Srpska potpisale Protokol iz oblasti PIO. Veliki dug BiH i RS Srbiji (video)

Potpisan je Protokol o regulisanju međusobnih obaveza između PIO fondova Srbije i Republike Srpske. Fond PIO RS izmiriće dug prema Srbiji od 4,8 miliona evra u naredne četiri godine, a ministar Vulin se nada da će i BiH krenuti za primerom Republike Srpske.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Protokol o regulisanju međusobnih obaveza po osnovu namirenja odštetnih zahteva PIO fondova Srbije i Republike Srpske potpisan je 22. decembra 2015. godine i po tom osnovu PIO RS duguje PIO Srbije 4,8 miliona evra, dok je dug Srbije manji i iznosi 166.000 evra.

Potpisivanju Protokola prisustvovao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, koji je rekao da na teritoriji RS živi 10.817 korisnika penzija iz Srbije i da se svake godine za to odvoji oko 16 miliona evra.

„Sa druge strane, na teritoriji Srbije živi oko 16.825 korisnika penzija koji su je zaradili u Republici Srpskoj i svake godine se za to doznači oko 25 miliona evra„, rekao je Vulin.

On je rekao da korisnici fondova ta međusobna dugovanja nisu mogli da osete, ali je naglasio da je za državu veoma važno da se to reši.

„Velika je količina novca u pitanju i veliki je broj ljudi u pitanju. Na međusobni upit PIO fondova RS i Srbije otkrili smo 71 penziju za umrle korisnike u RS, koja se isplaćivala ljudima koji ne postoje i sa druge strane, 234 korisnika koja su se isplaćivala iz PIO fonda Srbije u RS, iako nisu više sa nama“, rekao je ministar rada.

On je dodao da Federacija BiH PIO fondu Srbije duguje oko 5,5 miliona evra, što su, ukazao je, velika sredstva, dok Srbija Federaciji duguje neuporedivo manji iznos od oko 350.000 evra.

„Mi se svakako nadamo da će nadležni organi Federacije BiH poći za primerom PIO fonda RS i da ćemo naša međusobna potraživanja rešiti na obostrano zadovoljstvo“, rekao je Vulin.

U ime PIO fonda Srbije Protokol je potpisao direktor Zavoda za socijalno osiguranje Srbije Zoran Panović, koji je rekao da će se na osnovu tog Protokola u narednim godinama izvršavati plaćanja, kao i da su dogovoreni mehanizmi tih plaćanja.

Direktor PIO RS Mladen Milić rekao je da će njegov fond tih pet miliona evra u naredne četiri godine izmiriti u jednakim ratama, kao i da te isplate neće uticati na budžet PIO RS, koji iznosi oko 500 miliona evra.

Direktorka Republičkog PIO fonda Dragana Kalinović naglasila je da taj novac, oko 550 miliona dinara, mnogo znači tom fondu i da predstavlja ukupan iznos svih investicija koje su obezbeđene u finansijskom planu za 2016, koji uključuje investicije u opremu, održavanje zgrada, informacione tehnologije koje su bitne za modernizaciju.

Izvor: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja