Početna Magazin Godine Ekonomija Republika Srpska: Isplate penzija od naredne godine vršiće se iz trezora

Republika Srpska: Isplate penzija od naredne godine vršiće se iz trezora

Republika Srpska: Isplate penzija od naredne godine vršiće se iz trezora

Isplate penzija od 2016. godine vršiće se iz trezora i biće prioritet u okviru budžeta, tvrdi Željka Cvijanović, premijer Republike Srpske.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U Banji Vrućici kod Teslića, 25. novembra 2015. godine, održano je savetovanje na temu finansijske stabilizacije sistema penzijsko-invalidskog osiguranja u uslovima isplate penzija iz trezora. Savetovanju su, pored rukovodstva penzionera, prisustvovali i premijer Republike Srpske Željka Cvijanović, ministri iz Vlade Srpske.

Isplate penzija od 2016. godine vršiće se iz trezora i biće prioritet u okviru budžeta, tvrdi Željka Cvijanović. To znači da će se isplata penzija vršiti u roku od sedam do deset dana maksimalno, a ne kao što je to sada slučaj da se penzije isplaćuju i više od tri sedmice.

„Da bismo to uradili mi smo izmjenili već četiri zakona i on će se naći u parlamentu kako bi se ostvarile pretpostavke zakonske za takvo nešto u narednoj godini. Naravno da nas očekuju određeni izazovi u prvom mjesecu prelaska na takav sistem, ali se to neće odraziti na penzionere. Mislim da je dobro što će se preći na taj sistem isplate jer želimo da zaštitimo penzionere„, rekla je premijer Vlade RS Željka Cvijanović.

Prelaskom na trezorski sistem poslovanja, sva nedostajuća sredstva obezbjeđuje budžet. Neće značajnije primjeniti princip rada Fonda PIO, mi ćemo i dalje u potpunosti obrađivati penzije. Mijenja se samo način da mi nećemo svakodnevno morati da plaćamo sa naših računa obaveze po osnovu naših troškova, ali ćemo davati naloge trezoru da u naše ime izvrši to plaćanje. Isto tako ćemo nakon obračuna penzija i dostava čekova poštama Srpske, i svim bankama sa kojim imamo potpisan ugovor, umjesto da njima dajemo naloge za isplatu i doznačimo sredstva, to ćemo odsada raditi prema trezoru“, istakao je direktor Fonda penzijsko invalidskog osiguranja RS Mladen Milić.

Penzioneri Srpske pozitivno ocenjuju prelazak na trezorsku isplatu penzija, kaže za TV Elta 1 Rade Rakulj, predsednik Udruženja penzionera Republike Srpske. Ako je i bilo nejasnoća to su danas, tvrdi Rakulj, u razgovoru sa članovima Vlade Srpske su ih razjasnili.

„Najprije će ići dugovi prema svijetu i inostrastvu, moramo da vraćamo, a onda iza toga idu penzije. Bogami će birokratija morati sačekati dok penzioneri ne dobiju svoje„, izjavio je Rakulj.

Penzioneri kažu da su njihova očekivanja skromna. I ovom prilikom izneli su svoje probleme rukovodstvu Srpske od kojeg očekuju i povećanje penzija u narednoj godini.

Izvor: Srpska Cafe

Može vas zanimati i serijal tekstova koje Mladen Milić, direktor Fonda PIO RS piše za banjalučke Nezavisne novine: