Početna Magazin Godine Šta je Udruženje sindikata penzionera Srbije?

Šta je Udruženje sindikata penzionera Srbije?

Šta je Udruženje sindikata penzionera Srbije?

S obzirom da u Srbiji niko više ne štiti penzionere niti njihova stečena prava, ni Savez penzionera kao društvena organizacija, niti PUPS kao politička stranka, ali ni druge partije koje u svojim programima govore o penzionerima – logično je bilo da se formira Sindikat penzionera, koji će na sebe preuzeti zaštitu penzionera u najširem smislu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Udruženje sindikata penzionera Srbije je osnovano 8. aprila 2013. godine.

Neki su se pitali: Zašto penzioneri osnivaju svoj sindikat, pogrešno misleći da sindikat treba da osnivaju samo oni koji su u radnom odnosu.

Reč sindikat potiče od starogrčke reči „sindikos“ koja znači „zaštitnik“, „branitelj“, odnosno „advokat“. S obzirom da u Srbiji niko više ne štiti penzionere niti njihova stečena prava, ni Savez penzionera kao društvena organizacija, niti PUPS kao politička stranka, ali ni druge partije koje u svojim programima govore o penzionerima – logično je bilo da se formira Sindikat penzionera, koji će na sebe preuzeti zaštitu penzionera u najširem smislu.

Dakle, Sindikat penzionera Srbije formiran je zato što je bio neophodan, a to je urađeno po ugledu na mnoge sindikalne centrale u evropskim zemljama koje, pored brojnih strukovnih sindikata, u svom sastavu imaju i sindikate penzionera.

Do sada je USPS osnovan u Vojvodini, Beogradu i velikom broju gradova, okruga i opština u kojima se već odvija proces individualnog učlanjavanja penzionera.

Pored individualnog članstva, USPS kao krovna organizacija brine i o svojim kolektivnim članovima kao što su Udruženja sindikata penzionera Brodogradilišta Beograd, Jugoslovenskog rečnog brodarstva, penzionera „Tigra“ iz Pirota, invalida penzionera iz Šapca i Udruženja malih akcionara Luke Beograd i sličnim penzionerskim asocijacijama. Ovi naši kolektivni članovi okupljaju više od 300.000 penzionera.

Naš osnovni zadatak je zaštita i unapređenje ekonomskih, socijalnih i materijalnih prava, potreba i unapređenje prava iz oblasti invalidskog, penzijskog i zdravstvenog osiguranja penzionera, socijalnog staranja, socijalne adaptacije, integracije penzionera i borbi protiv svih oblika starosne diskriminacije.

Nezadovoljni što se u Narodnoj Skupštini Srbije donose neustavni zakoni ili izmene postojećih zakona, najčešće bez javne rasprave i po hitnom postupku, a kojima se otima od penzionera, nekoliko puta smo se obratili Ustavnom sudu radi pokretanja postupka za ocenu ustavnosti:

  1. Zakona o privremenom načinu isplate penzija;
  2. Člana 155. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, a koji se odnosi na većinsko učešće države u upravljanju Republičkim fondom za penzijsko i invalidsko osiguranje;
  3. Zakona o izvršenju i obezbeđenju, kojim se od penzionera, starih lica i građana Srbije otima novac, ozakonjenom hajdučijom.

Na brojnim konferencijama za elektronske i štampane medije, burno smo reagovali ne samo na umanjenje penzija, nego i na poskupljenja, bilo da je u pitanju električna energija, porezi, visina stanarine, cena grejanja i slično. Kao što je svima poznato, uspeli smo da svojim glasnim i obrazloženim stavovima odložimo drastično poskupljenje cena u gradskom prevozu u Beogradu za 2015. koje se odnosilo na lica starija od 65 godina.

Moć penzionera možemo da ojačamo samo ako smo udruženi, ako se organizujemo, mobilišemo, i budemo u stanju da političare pozovemo na odgovornost kako bi današnji neuspeli ekonomski model zamenili novim, onakvim koji će svima doneti napredak.

Udruženje sindikata penzionera Srbije vas poziva da i vi postanete njihovi članovi! Kontakt-podatke ćete pronaći na linku ovde.

Članovi ili ne, sve penzionere Srbije Udruženje sindikata penzionera Srbije i Sindikat penzionera Srbije „Nezavisnost“ pozivaju na Veliki skup solidarnosti penzionera Evrope.

Baner USPS skup